„Ascult și uit. Privesc și îmi amintesc. Fac și înțeleg”
(Confucius)
La data de 14 decembrie 2022, în baza planului de activitate al DGEC Fălești pentru anul de studii 2022-2023 a fost organizat și desfășurat în format online, seminarul de instruire cu președinții și secretarii Consiliilor de etică din instituțiile de învățământ general din raion cu subiectul:
Implementarea Codului de etică în instituțiile de învățământ general și a Planului sectorial de acțiuni anticorupție în domeniul educației pentru anul de studii 2022-2023.
Seminarul a avut drept scop buna organizare și funcționare a Consiliilor de etică în instituțiile de învățământ general din raion și a fost facilitat de către Rovena Dvorschi, șef adjunct DGEC Fălești.
- Detalii
- Accesări: 369
Conform Planului de activitate a DGEC Fălești pentru anul de studii 2022-2023, în scopul asigurării unui proces educațional de calitate, la data de 29 noiembrie 2022, a fost organizată și desfășurată, în format online, ședința de lucru a președinților comisiilor metodice raionale.
În cadrul ședinței, dna Rovena Dvorschi, șef adjunct al DGEC Fălești a propus pentru discuții, conform agendei de lucru, subiectul: „Elaborarea instrumentarului de evaluare în cadrul sesiunii de iarnă 2022, în ciclul liceal și administarea tezelor în liceele raionului”.
S-a menționat faptul, că sesiunea de iarnă se va desfășura conform schemei de organizare a tezelor semestriale în învățământul liceal, în baza Planului-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal pentru anul de studii 2022-2023 și în conformitate cu Regulamentul privind evaluarea și notarea rezultatelor învățării, promovarea și absolvirea în învățământul primar și secundar.
A doua temă de discuții și analiză în cadrul ședinței de lucru a CMR a fost: „Cunoașterea și respectarea normelor noi DOOM-3 în sistemul educațional din raion”, relatată de Tescaru Maria, profesoară de limbă și literatură română, IPLT „Mihai Eminescu”, or. Fălești.
Membrii CMR au menționat că doar împreună, prin multă muncă, implicare și ajutor reciproc, se asigură buna desfășurare a lucrurilor propuse.
- Detalii
- Accesări: 236
Anul de studii 2021-2022 a fost unul destul de productiv în aspectul activității metodice desfășurate în instituțiile de învățământ secundar general din raion.
S-au organizat 4 monitorizări la diverse subiecte, cum ar fi:
- elaborarea/ realizarea Planurilor individuale de recuperare, consolidare, aprofundare, unde au fost vizitate 4 instituții /60 de cadre;
- individualizarea procesului educațional, vizită în care au fost monitorizate 32 de cadre din 6 instituții;
- implementarea calitativă a Curricula disciplinare – ce a vizat 10 instituții și 68 de cadre didactice;
- evaluarea calității activității comisiilor metodice din 15 instituții, care în evaluarea precedentă au demonstrat rezultate mai slabe;
- calitatea Rapoartelor despre activitatea Comisiilor metodice din instituții, unde au fost evaluate toate rapoartele comisiilor metodice din cele 33 de instituții de învățământ școlar din raion.
- Detalii
- Accesări: 649
Orice profesie presupune formare inițială și continuă, pe parcursul întregii activități. Profesorii de limba și literatura română, în acest sens, nu sunt o excepție.
Astfel, la 20.05.2022, profesorii de limbă și literatură română au participat, la seminarul metodologic: ,,Evaluarea - instrument de asigurare a succesului elevului la Limba și literatura română,, care a avut loc în incinta LT ,, A. Pușkin,, Fălești.
- Detalii
- Accesări: 729
La data de 06 aprilie 2022, în incinta CCACT ,,Lora Găină ” din or. Fălești, s-a desfășurat seminarul metodico-practic pentru cadrele didactice din raion care predau educația plastică.
Subiectul seminarului a fost unul din cele recomandate de reperele metodologice la disciplină: ,,Evaluarea formativă, instrument de asigurare a succesului elevului la Educație plastică" .
- Detalii
- Accesări: 679
La data de 30 martie 2022, conform Planului de activitate a DGEC Fălești a fost organizat și desfășurat seminarul metodic, online, pentru cadrele didactice care predau disciplina Chimie în instituțiile de învățământ din raion, cu subiectul: „Învățare în bază de proiecte la lecțiile de chimie”.Activitatea s-a axat pe schimbul de experiență privind aplicarea la lecțiile de chimie a metodei „Învățare în bază de proiecte”.
- Detalii
- Accesări: 742
Citește mai mult: Seminarul metodic, online, pentru cadrele didactice care predau disciplina Chimie.
La data de 30 martie 2022, în incinta CCACT ,,Lora Găină” din or. Fălești, s-a desfășurat seminarul metodic pentru cadrele didactice care predau educație tehnologică. Genericul seminarului a fost unul din cele recomandate de reperele metodologice la disciplină: ,,Metodologia formării și dezvoltării competențelor transdisciplinare ale elevului în cadrul disciplinei Educație tehnologică”.
Aducem mulțumiri cadrelor didactice implicate în organizarea și desfășurarea seminarului metodic. Galerie foto.
- Detalii
- Accesări: 345
Formarea cadrelor didactice din raion la nivel local a continuat la data de 24.03.2022 cu seminarul metodic pentru profesorii de limbă rusă din școlile naționale ale raionului, cu genericul Metode tradiționale și moderne de evaluare a rezultatelor învățării la Limba rusă.
Participanții la seminar au beneficiat de o formare la nivel teoretic , urmat de exemple din activitatea practică a unor colegi.
Activitatea s-a axat pe aprofundarea cunoștințelor despre metode de evaluare tradiționale și cele moderne , foarte actuale, s- au menționat aspectele de autoevaluare și cele de evaluare reciprocă și importanța lor în evaluarea modernă, colegii și-au împărtășit cele mai reușite exemple de evaluare din experieența proprie, apoi au lucrat în atelier pentru a alcătui grile de evaluare a produsului școlar oral la disciplină.
- Detalii
- Accesări: 679
La data de 02.12.2021, Direcția Generală Educație și Cultură Fălești a organizat seminarul metodic cu cadrele didactice de chimie din instituțiile de învățământ din raion, cu subiectul: „Instrumentar digital utilizat pentru evaluarea rezultatelor școlare la lecțiile de chimie”.
- Detalii
- Accesări: 634
Citește mai mult: Seminarul metodic cu cadrele didactice de chimie.
Dinamica socială a ultimelor decenii aduce în fața lumii contemporane o serie de provocări față de care domeniul educației nu poate rămâne indiferent. Competențele, valorile și atitudinile de care au nevoie elevii noștri pentru reușita personală si socială nu pot fi formate în intregime prin intermediul disciplinelor școlare clasice. Noua educație are obligația de a apropia procesul educațional de viață cotidiană a elevilor și de nevoile comunității în care aceștia trăiesc, de a avea în vedere complexitatea rolurilor pe care le vor juca elevii de azi în societatea viitoare, de la acela de ființă autonoma, de membru al familiei și al unei colectivități, de cetățean și producător, până la acela de subiect și obiect al multiplelor și diverselor experiențe de viață succesive, care îl vor ajuta să se cunoască pe sine și să abordeze o concepție democratică, manifestându-se ca ființă liberă, creatoare. Problema care se pune este aceea a depășirii frontierelor rigide, a deplasării accentului spre conștientizare, cooperare, gândire critică și creativă, spre adaptabilitate și interpretarea lumii mereu în schimbare. Oare poate învățământul tradițional să răspundă unor asemenea deziderate? Rezolvarea problemei nu rezidă numai în schimbări de curriculum, ci mai ales în schimbări referitoare la implementarea lui. Cheia succesului se află la practicieni – educatoare, învățători, profesori și constă în proiectarea, organizarea și realizarea unui demers didactic în, între și dincolo de orice disciplină - abordare transdiciplinară a învățării.
Revista Didactica Nr. 2, nov.2008
- Detalii
- Accesări: 512