icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   
  „Cea mai veche carte din lume este o mamă

            cea mai frumoasă carte din lume este o mama”.

                                                                       Grigore Vieru

     Astăzi, 17 aprilie 2024, în incinta Palatului Raional de Cultură „M.Volontir”,or. Fălești , s-a desfășurat  sărbătoarea finală a Concursului de lectură „Citind, învăț să fiu”, ediția 2024, dedicată poetului Grigore Vieru, cu genericul ,,Tu iarbă, tot ai mamă ?”.                                                     

    Sala palatului a fost inundată de emoții și trăiri de nedescris, au răsunat versurile poetului dedicate mamei, personajul cel mai des întâlnit în creația viereană cât și melodii a căror text aparține deasemenea marelui scriitor. Atât elevii cât și cadrele didactice care i-au îndrumat pe micii participanți, au surprins membrii juriului cu produse creative și deosebit de inspirate, cu recitaluri expresive și jocuri de rol improvizate în baza operelor lui Gr. Vieru. Au fost prezentate la ecran produsele elevilor care au obținut locuri de frunte, cu scopul de a disemina și împărtăși frumosul, de a servi drept sursă de inspitație pentru cei prezenți în sală – elevi, învățători și părinți. Au început ca adversari dar s-au aplaudat ca adevărați prieteni atunci când s-au anunțat rezultatele etapei finale.

   Învingătorii concursului ,,Citind, învăț să fiu”, ediția 2024, dedicată poetului Grigore Vieru:

Premiul Mare – FRASIN DAVID,cl. III-a, IPG ,,I.Dumeniuk”, Călugăr
Locul I - CEBAN CRISTINA, cl.III-a „C”, IPLT ,,M.Eminescu”, or.Fălești
Locul II – POPOVICI AMELIA, cl.III-a, IPG,,D.Cantemir”, Pîrlița
Locul III – POPOV AMELIA,cl.III-a, IPG Făleștii Noi
Premiul Simpatia Juriului – BURLACU ALEXANDRU,cl.IV-a, IPG,,A.Mateevici”, Răuțel

    Felicitări învingătorilor! Felicitări tuturor elevilor pentru  participare!

    DGEC Fălești aduce mulțumiri instituțiilor care își promovează elevii prin implicarea în diverse activități raionale, astfel îmbogățesc palmaresul reușitelor prin obținerea titlurilor de învingători.  Galerie foto.                      

  Capacitatea cadrului didactic de a soluţiona o problemă, de a interpreta un fenomen, de a lua o decizie sau de a efectua o acţiune, precum și deținerea unor cunoştinţe  temeinice,  prezența unei pregătiri metodice şi psihopedagogice deosebite, a unui stil pedagogic propriu, aplicarea tehnicilor pedagogice cât mai eficiente şi demonstrarea unei măiestrii didactice care să captiveze și să motiveze  discipolii pentru învățare, toate acestea sunt momente și criterii urmărite în cadrul procesului de atestare, care s-a desfășurat în continuare la data de 16 aprilie 2024 pentru evaluarea a 6 profesoare  de  Limba și literatura română.

  Comisia  raională de atestare a avut parte de răspunsuri constructive și experiențe  interesante,  diseminate de 5 pedagogi care au optat pentru conferirea gradului didactic Doi și  a unei colege care a  solicitat confirmarea gradului didactic Unu.

 Toate cele 6 cadre didactice   au demonstrat  profesionalism și măiestrie  și au obținut calificative de Foarte bine, astfel confirmând /conferind gradele solicitate, fapt pentru care  le felicităm. Galerie foto.

    În scopul promovării lecturii și familiarizării elevilor cu viața și activitatea personalităților din literatura, cultura, istoria națională și universală, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Secția Națională IBBY din Republica Moldova, organizează an de an Concursul  național de lectură „La izvoarele înțelepciunii”.
   În acest an, am desfășurat cea de-a XXXIV-a ediție a concursului, dedicată scriitorului Vasile Romanciuc.La data de 13 aprilie 2024, Direcția Generală Educație și Cultură Fălești, a organizat etapa raională a concursului, cu participarea elevilor din clasele a IX - XI-a, din instituțiile de învățământ din raion.Gazdă ne-a fost, ca de fiecare dată, Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” orașul Fălești.
     Învingătorii etapei raionale,cei care ne vor reprezenta raionul la etapa republicană a concursului sunt:
Locul I – Ovăs Inga, IP LT „Ion Creangă”, orașul Fălești;
Locul II – Ceban Ilinca, IP Gimnaziul „Sergiu Moraru” satul Obreja Veche;
Locul III – Mariț  Bianca- Victoria, IP LT „Mihai Eminescu”, orașul Fălești.
    Le urăm succes și îi așteptăm cu rezultate cât mai bune!
    Ceilalți elevi s-au învrednicit cu diplome de participare, experiență și multe emoții pozitive.
   Aducem sincere mulţumiri celor care au contribuit la organizarea şi desfăşurarea acestui concurs: cadrelor didactice, care au pregătit elevii; comitetului organizatoric; membrii juriului,care au evaluat obiectiv și competent fiecare participant. Galerie foto.
  

„Învățarea nu epuizează niciodată mintea.” 

                                                    Leonardo da Vinci

         Dragi participanți, profesori și membri ai comunității educaționale.

    Într-o zi deosebită, 13 aprilie 2024, s-a desfășurat ultima etapă a concursului în cadrul Olimpiadelor Școlare Raionale la disciplinele Științe și Educație Fizică. A fost un concurs în care am promovat excelența academică și un stil de viață sănătos, prin intermediul unor competiții ce au acoperit domenii precum fizica, chimia, biologia și educația fizică.

    Elevii din gimnazii și licee s-au implicat cu pasiune și determinare, demonstrându-și cunoștințele și abilitățile într-un spectru variat de discipline științifice și sportive. Eforturile lor au fost pe deplin apreciate și recunoscute de către membrii Juriului, iar în urma evaluării probelor teoretice, practice și sportive, s-au stabilit premianții. Galerie foto.

index1
 

      În numele Direcției Generale Educație și Cultură, dorim să transmitem sincere felicitări tuturor câștigătorilor, dar și celor care au participat la acest eveniment, pentru dedicația lor și pentru performanțele remarcabile obținute. Fiecare elev și profesor implicat a adus o contribuție valoroasă la succesul acestor competiții.

      De asemenea, dorim să exprimăm recunoștința noastră față de toți cei implicați în organizarea și desfășurarea olimpiadelor școlare. Managerii școlari, cadrele didactice, părinții și partenerii locali au fost pilonii fundamentali ai acestei olimpiade, iar fără sprijinul și dedicarea lor neîncetată, realizarea acestei concursuri nu ar fi fost posibilă.

Cu gratitudine, Consiliul Raional de Coordonare

  Organizarea şi desfăşurarea procesului de atestare motivează cadrele didactice pentru dezvoltarea competenţelor profesionale. Implicarea cadrului didactic în diverse activităţi, care au rolul de creştere profesională, contribuie la dezvoltarea profesională şi personală. Procesul de atestare contribuie la creșterea calității procesului educațional în instituția școlară.

  La data de 11.04.2024 s-a desfășurat procesul de atestatre a cadrelor didactice, etapa raională, la disciplinele Educația tehnologică, Biologie, Geografie, Cadrul didactic de sprijin și Învățământul extracurricular. Șapte cadre didactice, tinere, pline de energie, entuziasm, creativitate, cu practică în activitatea pedagogică au venit în fața Comisiei raionale de atestare pentru a împărtăși din experiența de zi cu zi din activitatea profesională. Și desigur au făcut-o foarte bine. Direcția Generală Educație și Cultură Fălești vine cu mesaje de felicitare pentru toate cadrele diactice și îi îndeamnă la noi aspirații. Galerie foto.

  În cadrul sistemului educațional, procesul de avansare în carieră pentru cadrele didactice este un aspect esențial pentru dezvoltarea profesională și îmbunătățirea calității actului educațional. Printre modalitățile de avansare, obținerea gradelor didactice ocupă un loc central, iar susținerea acestor grade necesită o pregătire riguroasă și evaluare atentă.

 În cadrul etapei raionale a acestui proces, la data de 10.04.2024, în sala de ședințe a Consiliului raional Fălești, s-au desfășurat trei ședințe specifice dedicate evaluării și susținerii gradelor pentru cadrele didactice din instituțiile de educație timpurie, învățământul primar și limba străină. Aceste ședințe au ca scop de a asigura o evaluare corectă și obiectivă a competențelor profesionale ale cadrelor didactice implicate.

 Astfel, 7 profesori au fost distinși cu gradul didactic doi, recunoscându-li-se în acest mod contribuția semnificativă la domeniul lor de activitate. În plus, un cadru didactic a primit confirmarea gradului didactic unu, validând astfel angajamentul său constant pentru dezvoltarea profesională și calitatea învățământului. Aceste realizări reprezintă un moment de mândrie și încurajare pentru întreaga comunitate educațională, subliniind importanța continuării eforturilor în promovarea excelenței în educație. Galerie foto.

  Astăzi, 09.04.2024, într-o atmosferă plină de emoții la început, membrii Comisiei raionale de atestare a cadrelor de conducere s-au adunat pentru o ședință care a avut ca obiectiv evaluarea performanței și a calităților manageriale ale candidaților care au solicitat confirmarea și conferirea gradului managerial doi: Căpățină Verginia, Tataru Marina, Mânăscurtă Elena, Țurcan Viorica, Caterinici Viorica și Gherman Natalia.

  Ședința a început cu o scurtă întroducere realizată de dna Mariana Osadța, șefa Direcției Generale Educație și Cultură Fălești, care a urat succese cadrelor manageriale și a subliniat trăsăturile importante care le caracterizează și care le sunt necesare și pe viitor: abilități de leadership, capacitatea de a lua decizii în timp util și eficient, comunicare eficace și rezultatele obținute în cadrul proiectelor anterioare.

,,În era tehnologiilor informaționale, cunoașterea
este putere, iar accesul la informație este
cheia către progresul și inovația continua.

 

  În era digitală în care trăim, integrarea tehnologiilor informaționale și de comunicare în procesul educațional devine tot mai imperativă pentru a susține și îmbunătăți învățarea și predarea limbii române. Iată de ce astăzi, 05.04.2024, în incinta LT ,,A. Pușkin” din or. Fălești, s-a desfășurat seminarul metodic pentru profesorii de Limbă și literatură română din școlile cu predare în limba rusă din raion, cu genericul: Integrarea eficientă a tehnologiilor informaționale și de comunicare în procesul educațional în cadrul orelor de  Limbă și literatură română pentru instituțiile cu predare în limbile minorităților naționale”.

  Astfel, dle Ina Deaciuc, IP LT ,,A. Pușkin”, or. Fălești, și dna Maria Șorunga, IP G ,,E. Coșeriu”, s. Catranîc,  formatoare raionale și profesoare de limba și literatura română, au convins cadrele didactice că această integrare eficientă nu doar îmbogățește experiența de învățare, ci și pregătește elevii pentru cerințele unei lumi conectate și tehnologic avansate.

  Într-o atmosferă plină de serenitate și armonie, seminarul metodic destinat cadrelor didactice de Limbă franceză, cu genericul ,,Motivarea elevilor în cadrul orelor de Limbă franceză. Constatări, provocări și soluții”, s-a desfășurat cu eleganță și rafinament astăzi, 27.03.2024, în incinta IP LT ,,Ion Creangă” din orașul Fălești, oferindu-le participanților un cadru propice pentru asimilarea și aplicarea noilor cunoștințe și abilități în practica lor didactică.

  A motiva elevul pentru învățare devine astăzi dezideratul principal al cadrelor didactice, al părinților și al cominității în general. În fiecare clasă în care este predată o limbă străină, motivarea elevilor este cheia către succesul academic și dezvoltarea lor personală. Profesorii au oportunitatea unică de a crea un mediu stimulant, în care elevii să se simtă inspirați să-și depășească limitele și să-și dezvolte abilitățile lingvistice într-un mod plăcut și eficient.

  Astăzi, 27 martie, în sala mare a Palatului raional de cultură „Mihai Volontir”, orașul Fălești a avut loc o întrunire cu directorii caselor/căminelor de cultură din raionul Fălești.

  Pe ordinea de zi a întrunirii s-au regăsit mai multe subiecte. Unul dintre ele a fost înmânarea certificatele de conferire/confirmare a titlului de formație ,,model” conducătorilor formațiilor, care au susținut atestarea în toamna anului 2023. Pentru a înmâna certificatele a fost invitată dna Mariana OSADȚA, șefa Direcției Generale Educație și Cultură Fălești, care a mulțumit tuturor pentru munca și sârguința depusă în promovarea valorilor și tradițiilor neamului nostru. Galerie foto.

   Angajații caselor/căminelor de cultură din raionul Fălești au fost întruniți astăzi, 27 martie curent, în incinta Palatului raional de cultură „Mihai Volontir”, orașul Fălești la un seminar metodico – practic, cu genericul „Cum scriu un scenariu”. Moderatori la acest seminar au fost: Tatiana Paladi, șefa SCT din cadrul DGEC Fălești, dl Andrei Mosoreti, specialist principal SCT, din cadrul DGEC Fălești și dna Larisa Nistor, directoare adjunctă a Palatului raional de cultură „Mihai Volontir”, orașul Fălești. Activitatea a avut loc în 2 etape: teoretică și practică. Partea teoretică a presupus livrarea informației către participanți iar partea practică a mobilizat participanții să lucreze în grup, pentru a demonstra un produs calitativ în scena Palatului. Galerie foto.

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI