icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
și Cultură Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
March 2023
Mo Tu We Th Fr Sa Su
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

      Actualmente, când tehnologiile avansate pătrund tot mai mult în viața omului contemporan, trebuie de trezit interesul copiilor pentru valorile artistice ale poporului, astfel, să conștientizeze necesitatea dezvoltării artei populare, să poată aprecia la justa valoare creațiile artistice, contribuind la păstrarea și transmiterea tezaurului cultural național.

      La inițiativa profesoarelor de la CM  ,,Arte și tehnologii”, Carolina Arnaut și Lucia Ursachi din IP LT ,, M. Eminescu”, s-a inițiat  Concursul raional ,, Tezaurul artei naționale”, care s-a derulat în perioada 20.02.2023-26.03.2023, având  drept scop sensibilizarea tinerei generații privind cunoașterea  meșteșugurilor populare ale strămoșilor, promovarea tradițiilor și obiceiurilor meșteșugărești din Moldova.

Stimaţi manageri, vedeți ataşat

ORDINUL nr.114 din 24 martie 2023 cu privire la organizarea și desfășurarea atelierului.

Inga Bînzari, specialist principal, DMCFPC

    La data de 24 martie 2023, Direcția Generală Educație și Cultură Fălești  în parteneriat cu Direcţia Învăţământ a Consiliului Raional Ocniţa și Direcţia Generală Educaţie Teleneşti a desfășurat Concursul de programare în mediul Scratch „JuniorScratchCoder”, ediţia a II-a.

    La concurs s-au înscris în total 86 de elevi din 35 de instituţii ale raioanelor Făleşti, Ocniţa şi Teleneşti. Respectiv, din raionul Fălești , am avut înscriși 32 de elevi din 6 instituții de învățământ.

    Cu mesaje de salut și încurajare pentru participanți au venit  echipele manageriale a direcțiilor.

    Concursul a avut ca generic afirmaţia lui Mahatma Gandi: „Violența este arma celor slabi, Nonviolența este arma celor puternici”.

    Mulțumim tuturor pentru implicare și participare, vom reveni ulterior cu rezultatele evaluării proiectelor. Galerie foto.

Прокопов ВJPGConcursul JIVAIA KLASSIKA

        Ieri, 21 martie 2023, au fost  prezentate rezultatele Concursului internațional Jivaia klassika, etapa republicană. Elevul LT ,, A.Pușkin,, or. Fălești, Vladimir Procopov a  prezentat raionul în finala republicană și a luat Premiul III.

      Direcția Generală Educație și Cultură  îi  aduce mulțumiri  lui Vladimir pentru performanță, pentru interesul  față de literatura clasică, munca depusă și talentul actoricesc de care a dat dovadă.

       Felicitări cordiale și recunoștință adresăm părinților elevului și profesoarei de Limbă și literatură rusă, dnei Poddueva Angela, care a contribuit la succesul discipolului.

       De asemeni aducem mulțumiri conducerii liceului pentru  activitatea de identificare și  promovare a copiilor dotați și creativi. 

     În conformitate cu Planul complex de activitate al DGEC Fălești, la data de 17.03.2023, în IET Grădinița  nr.12 ,,Andrieș” or.Fălești, s-a  desfășurat a VI-a  etapă a schimbului de  experiență în cadrul Proiectului educațional  ,,Domeniile de activitate  ca repere pedagogice esențiale pentru a realiza dezvoltarea integrată a copilului, individualizarea educației și a învățării”. Au participat  cadre didactice și manageriale din  IET Grădinițele:Albinețul Vechi,  nr.5 Fălești, Răuțel, Musteața, Pîrlița, la Domeniul: ARTE, Dimensiunea Educația muzicală. Moderatori au fost Adela Țuțuianu, specialist principal DMCFPC,  DGEC Făleşti,  Rodica Maneață, managerul IET nr.12, or.Fălești.

     Activitatea a fost desfășurată în grupa pregătitoare de către conducătorul muzical Vasile Cireș, care s-a bazat formarea capacităților de exprimare prin muzică, receptarea   muzicii și cunoasterea marilor valori ale creației artistice naționale și universale. Galerie foto.

Conform graficului Spartachiadei raionale între instituțiile de învățământ din raion, la data de 18-19.03.2023, au avut loc competiții sportive la Volei– băieți/fete.
Rezultatul final fiind, băieți:
                    Locul I – IPLT ,, M.Eminescu’’, or. Fălești
                    Locul II –IP Gimnaziul ,, Ion Dumeniuk’’, s. Călugăr
                    Locul III –IPLT ,, A. Pușkin’’, or. Fălești
                    Mențiune – IP Gimnaziul Făleștii Noi
Rezultatul final, fete:
                    Locul I – IP Gimnaziul „Ștefan cel Mare și  Sfînt”, s.Năvîrneț
                    Locul II – IP Gimnaziul Făleștii Noi
                    Locul III –  IP Gimnaziul ,, Ion Dumeniuk’’, s. Călugăr
                    Mențiune – IPLT ,, A. Pușkin’’, or. Fălești
  Câștigătorii în competiții au fost decorați cu cupe şi diplome sportive.
   DGEC Fălești, aduce mulțumiri profesorilor de educație fizică și echipelor pentru participare activă, arbitrilor pentru competență și corectitudine, iar gazdelor pentru ospitalitate. Galerie foto.

     O lecție ce folosește TIC este vizuală, colorată, informativă, interactivă, economisește timpul profesorului, îi permite să lucreze în propriul ritm, într-un mod diferențiat și individual și face posibilă monitorizarea și evaluarea rapidă a rezultatelor învățării.

     Miercuri, 15 martie 2023, s-a desfăşurat online atelierul raional cu profesorii de informatică cu tema ,,Utilizarea instrumentelor digitale pentru eficientizarea procesului de predare-învățare-evaluare”.

     În cadrul atelierului, dna Elena Lacman și dna Ela Lungu, profesoare de informatică din IPLT ”I. Creangă”,  au prezentat exemple practice din Extensia ,,Educație interactivă” ca parte integrală a Bibliotecii digitale ,,Educație online”.

 IMG 2010 копия Fiecare popor îşi are tradiţiile şi obiceiurile sale, care îi definesc esenţa, năzuinţele şi speranţele. Pentru poporul nostru, Mărţişorul are o semnificaţie aparte – e simbolul vieţii, al dragostei şi purităţii, care ne aduce sentimentul reînnoirii şi al speranţelor. Fiind remarcat şi reuşit valorificat, valoarea căruia a fost pusă în evidență, mărţişorul strămoşesc a stat la originea multor sărbători frumoase din republică. Prima ediție a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii din Chișinău, a avut loc în 1967. Organizat anual, în 2023 festivalul este la cea dea 57-a ediție. Astfel, astăzi, în incinta Platului raional de cultură „Mihai Volontir”, orașul Fălești a avut loc deschiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor – 2023”. La eveniment ne-au onorat cu prezența și cu cuvinte deosebite, vicepreședinții raionului Fălești: Veceaslav TAMBUR, Mihai PRODAN, Veaceslav FUSU, precum și Mariana OSADȚA, șefa Direcției Generale Educație și Cultură Fălești. 

  Conform graficului Spartachiadei raionale între instituțiile de învățământ din raion, la data de 25-26.02.2023, au avut loc competiții sportive la Baschet – băieți/fete.
Rezultatul final fiind, băieți:
                    Locul I – IP Gimnaziul ,, Ion Dumeniuk’’, s. Călugăr
                    Locul II – IPLT ,, A. Pușkin’’, or. Fălești
                    Locul III –  IP Gimnaziul „Ștefan cel Mare și  Sfînt”, s.Năvîrneț
                    Mențiune – IP Gimnaziul Albinețul Vechi
Rezultatul final, fete:
                    Locul I – IPLT ,, M.Eminescu’’, o. Fălești
                    Locul II – IP Gimnaziul Albinețul Vechi
                    Locul III –  IP Gimnaziul Taxobeni
                    Mențiune – IP Gimnaziul „Ștefan cel Mare și  Sfînt”, s.Năvîrneț
  Câștigătorii în competiții au fost decorați cu cupe şi diplome sportive.
   DGEC Fălești, aduce mulțumiri profesorilor de educație fizică și echipelor pentru participare activă, arbitrilor pentru competență și corectitudine, iar gazdelor pentru ospitalitate. Galerie foto.

   În conformitate cu Planul de activitate a DGEC Fălești pentru anul de studii 2022-2023, în baza Ordinului DGEC nr. 24 din 24 ianuarie 2023 Cu privire la organizarea seminarelor metodice, în perioada 21.02- 23.02 2023, specialiștii DGEC Fălești au desfășurat un șir de seminare  pentru profesorii ce predau disciplinele școlare  în clasele cu elevi cu CES.

   În decursul celor trei zile de lucru online au fost formate  circa 285 de cadre didactice  din raion de la toate disciplinele școlare conform Planului cadru. Galerie foto.

      O activitate ,,altfel" desfășurată am dorit , o activitate ,,ALTFEL", au realizat colegii noștri din IP Liceul Teoretic "Ion Creangă" or.Fălești. 
     Echipa managerială, cât și cadrul didactic de sprijin n-au ezitat nici o clipă propunerii de a fi gazde și persoane responsabile nemijlocit la pregătirea și desfășurarea activității practice cu genericul: ,,Utilizarea echipamentului specializat în lucrul cu elevii cu necesități speciale".
Am constatat , că atunci când se muncește în echipă, până și munții pot fi mișcați din loc , atribut specific administrației acestei instituții.
     Utilizarea dispozitivelor specializate în cadrul orei practice ,desfășurată de cadrul didactic de sprijin, a demosntrat încă odată cât de binevenite și eficiente sunt aceste utilaje în realizarea activităților de instruire. Galerie foto.
Elevul - este centrul de interes, unde toți actorii educaționali din IPLT"Ion Creangă", potrivesc , în măsura capacităților și abilităților fiecărui elev , sarcini individualizate, confort psihologic, comportament empatic, posibilitatea liberei exprimări și afirmarea în cadrul tuturor activităților școlare și extrașcolare.

   
Copyright © 2023 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE ȘI CULTURĂ FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGEC FALESTI