Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
   
December 2017
Mo Tu We Th Fr Sa Su
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
   

http://edu.gov.md

PARLAMENTUL

guvern

IȘN

logocons

ctice

 ISE

AEE

proD

 

   

Spectacol de teatru forum la Liceul Teoretic  „Mihai   Eminescu”,orașul Fălești

    La data de 29 noiembrie 2017, un grup de elevi ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” care au fost instruiți în cadrul training-ului din perioada 26.06.2017-02.07.2017, implementat și susținut de către Keystone Moldova (asociație ce are ca scop susținerea copiilor, tinerilor cu disabilități și familiie acestora, precum și alte persoane aflate în dificultate), de comun acord cu inițiatoarea proiectului, au prezentat pentru elevii claselor a V-a- a VIII-a un Spectacol de teatru forum – formă de teatru ce dă posibilitatea la interacțiune și dezbatere. Piesa de teatru s-a desfășurat astfel încât participanții și elevii au schimbat idei și opinii, au căutat împreună soluții sau modele de acțiune potrivite cu situația în care au fost implicați. Obiectivele tearului forum au fost de a promova în rândurile elevilor o atitudine pozitivă către persoanele cu dizabilități, de a discuta cu elevii privind probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, de a stopa discriminarea în rândurile elevilor.

      Participanții - actori :

Pastramă Nicoleta – cl.a XI-a-„B” ( rol de agresor)
Saviuc Laurenția - cl.a XI-a„C” ( rol de profesoară)
Revenco Emilia - cl.a XI-a„C” rol de agresor)
Oroșan Ana-Maria – cl.a X-a„B” ( rol de aliat)
Gherman Irina – cl.a VII-a„B”( rol de victimă)
Tabanscaia Varvara – cl.a VIII-a, LT „A.Pușkin” ( rol de aliat)
Ivașco Maria - ( rol de victimă).

Se aduc mulțumiri participanților și copiilor pentru activitatea organizată, pentru participare și implicare în discuții.Galerie foto.

   La data de 10.11.2017, în IP Gimnaziul „Sergiu Moraru” s. Obreja Veche, a avut loc Ziua Protecției Civile, desfășurată conform planului de activitate a gimnaziului și  a Comisiei Protecție Civilă a Consiliului Raional Fălești.

      Această aplicație a fost organizată la nivel raional, având ca oaspeți primarii din comunele raionului Fălești, președinții CSE locale,  vicepreședinții raionului și alți reprezentanți.   

       La IPG „Sergiu Moraru” s.Obreja Veche au avut loc aplicații privind simularea unui cutremur de pământ și a unui incendiu,  în acțiuni fiind implicați cei 238 de elevi, cadre didactice și auxiliaredin școală.

       Silvia Tofan - profesoară de geografie – în cadrul careului, a intervenit cu o informație despre comportamentul în cazul unui cutremur   sau a unui incendiu. Grupa de tineri pompieri , formată din elevii  clasei a IX-a, au demonstrat abilități practice de lichidare a incendiului, utilizând extinctorul și alte surse adecvate situației.

     Cunoștințe în acordarea primului ajutor și deprinderi practice a demonstrat asistenta medicală Dina Grier, împreună cu grupa sanitară a elevilor din clasa a IX-a, care au simulat   acordarea primului ajutor celor patru elevi rămași blocați în interiorul școlii, ulterior salvați de către grupa de salvare-deblocare din comuna Obreja Veche.

     Maiorul Lilia Antoci - Șef al Serviuciului PC a SSE Fălești, a informat elevii despre  acțiunile ce trebuie întreprinse în timpul unui cutremur puternic și   primul ajuror în caz de intoxicații cu monoxid de carbon, despre pericolul munițiilor neexplodate, a actualizat regulile ce se cuvine a fi respectate la exploatarea buteliilor de gaz, a vorbit despre funcția serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale , a atenționat că neglijarea regulilor de comportament pe obiectivele acvatice   - prezintă un pericol real pentru viața și sănătatea oamenilor.

     Un ajutor deosebit, consultanță și sprijin    a parvenit din partea Specialistului în problemele Protecției Civile a Consiliului Raional Fălești, Tudor  Rudic.

      Gimnaziul a participat la această activitate de mare însemnătate, demonstrând că aplicația nu este o noutate, deoarece așa activități se practică în fiecare an în cadrul instituției.

      Menționăm că, împreună cu APL, s-au demonstrat posibilități de organizare, instruire, intervenții în caz de situații exepționale.

      Direcția gimnaziului aduce mulțumiri profesoarei de geografie, Silvia Tofan, asistentei medicale, Dina Grier, profesorului de informatică, Victor Pierdivară și elevilor, care au dat dovadă de cunoștințe, atenție și abilități practice de a acționa conform în situații excepționale.Galerie foto.

  La 25 noiembrie 2017, în incinta Teatrului Național ,,V.Alecsandri” din orașul Bălți s-a desfășurat Festivalul Național de Teatru Social, ediția a VIII-a, organizat de Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal și susținut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Preocupați de problema sănătății reproductive și sexuale în rândul adolescenților, membrii cercului dramatic ,,O fereastră spre lume” din gimnaziul Albinețul Vechi, ghidați de profesoara Lebediuc Raisa, au participat în cadrul acestui festival, tratând în scenă consecințele consumului de alcool în rândul adolescenților.

Al doilea an consecutiv membrii echipei s-au învrednicit de titlul onorific ,,Cea mai activă echipă” care a lansat un mesaj adecvat temei propuse , tuturor adolescenților .

Trofeul obținut și diploma pentru participare activă i-a mobilizat pe tinerii actori să desfășoare și în continuare prezentări de teatru social în care să militeze pentru un mod sănătos de viață.Galerie foto.

   23758488 515333778830670 935737047 n La data de 18.11.17, echipa Roboking din I. P. Gimnaziul „E. Coșeriu”, s. Catranîc, a participat la competiția națională de robotică ”SumoBot Challenge” care a avut loc în mun. Chișinău. Faza întâia a competiției a fost organizată de Proiectul de Competitivitate din Moldova și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu suportul Agenției Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională și al Guvernului Suediei.

    Roboțelul cu care s-au prezentat elevii din Catranîc a fost activ și vivace pe ring. Grație prezentării acestuia, echipa a fost înaintată pentru participare la etapa următoare a competiției Play OFF. Entuziasmați de succes , elevii și-au luat angajamentul să participe cu mai multă abnegație în cadrul acestui concurs și la anul viitor. Galerie foto.

Fă o faptă bună, ca mai întâi tu însuți să rămâi mulțumit

     În luna octombrie 2017, Consiliul Local al Elevilor  din Liceul Teoretic ,,Ștefan cel Mare și Sfînt, satul Năvîrneț, a format echipa de voluntariat ,,Speranța”, pentru a ajuta bătrânii solitari din localitate.

     Membrii echipei în număr de 16 elevi sunt receptivi la ajutorul solicitat și-și aduc aportul   din tot sufletul pentru a ajuta oamenii. Nu sunt uitați nici profesorii, care și-au dedicat întreaga viață discipolilor, iar acum, ajunși la o vârsta înaintată, au și ei nevoie de o mână de ajutor.

         La data de 15 noiembrie voluntarii au plecat să-i ajute în gospodărie pe beneficiari. În puțin timp au măturate frunzele , lemnele puse în stivă și apa adusă de la fântână. Parcă sunt lucruri ușoare de făcut pentu cei tineri, dar câtă mulțumire se citea in ochii dascălilor de odinioară. Satisfăcuți au ramas și copiii, văzând luminițele de mulțumire aprinse în ochii foștilor profesori. Ei au înțeles, că ajutorul oferit au fortificat speranța de   viață a acestor oameni. Și au mai înțeles că sunt așteptați de acești oameni măcar pentru ca să le pășească pragul   și să-i întrebe de sănătate.

     Voluntarii sunt convinși că un mic ajutor oferit la momentul potrivit e motiv de mulțumire nu numai pentru bătrâni, dar și   pentru cei ce dăruie binele.Galerie foto.

    

 IMG 7017 La 09-10 noiembrie 2017, managerii instituțiilor de învățământ secundar general din raionul Fălești, au fost instruiți cu privire la Planificarea strategică și operațională în cadrul unui seminar organizat de DGE Fălești cu suportul Fundației pentru dezvoltare din Republica Moldova.Seminarul  se încadrează în cadrul proiectului ”Creșterea performanței sistemului educațional prin implementarea analizei impactului de reglementare și participare responsabilă a OSC în domeniul educației”.

  Managerii și-au evoluat competențele de proiectare/repartizare și utilizare a  bugetului instituției, calculat conform formulei de finanțare în bază de cost standard per elev, au învățat cum să formuleze acțiuni concrete pentru  planul de activitate și cum să coreleze acțiunile din planul anual cu bugetul și prioritățile instituției.Galerie foto.

   22850169 292225764624042 1622766673 oÎn conformitate cu planul complex de activitate a DGE Făleşti pentru anul de studii 2017-2018, la data de 09.11.2017 în incinta IET Mărăndeni s-a organizat şi desfăşurat activitatea de formare raională ,,Parteneriate între grădiniță –şcoală- familie”cu tema: ,,Cu părinţii de partea noastră nimic nu poate da greş”.

    La activitate au participat manageri, cadre didactice din grădinițele Mărăndeni, Glinjeni, Pîrliţa, Catranîc, Musteaţă, Obreja Veche şi cadre didactice din Gimnaziile: ,,Mihai Corlăteanu”Glinjeni, ,,Sergiu Moraru”Obreja Veche, ,,Eugen Coşeru” Catranîc, „Mărăndeni”. Au fost incadrați părinţii din grădiniță și școala din localitate.      

    Cu un deosebit interes s-a implicat în activitate, primarul satului Mărăndeni, Anatolie Goncearenco, care este foarte receptiv și sprijină asemenea activități.

    Moderatorul activităţii a fost Adela Ţuţuianu, specialist principal DMCFPC, DGE Făleşti.

    La sfârşit au fost scoase în evidenţă punctele forte: Implicare și participare activă în parteneriat cu școală, grădiniță, părinții, schimbul de idei, dezbaterile constructive.

    Fiecare participant a primit câte un suport logistic bine structurat.Galerie foto.

         Vineri, 27 octombrie 2017, elevii clasiei întâia din gimnaziul Albinețul Vechi, fiind însuflețiti de alaiul frunzelor multicolore, de calmul și liniștea zilelor din plină toamnă, ghidați de învățătoarea Lupușor Mariana, au organizat activitatea extracurriculară ,, Toamna de aur”. În cadrul acestui eveniment copiii au prezentat bogația toamnei prin poezii, cântece, aplicații și confecții personale și   au vorbit despre starea emoțională legată de anotimpul   cu profil contradictoriu – ba plin de soare și voie bună, ba posomorât, plin de fiori și tristețe.Galerie foto.

         Dar oricum copiii s-au arătat încântați de Crăiasa Toamnă.

      La data de 27 octombrie 2017, în incinta gimnaziului ”Nicolae Dabija ” din s. Pînzăreni, s-a realizat o activitate de comemorare a 25 de ani de la trecerea în neființă a regretaților interpreți Doina şi Ion Aldea-Teodorovici – promotori ai valorilor naţionale şi culturale. Activitatea a început cu un minut de reculegere. Apoi elevii claselor gimnaziale împreună cu profesoara de educație muzicală-Baltag Ludmila , și profesoara de Limbă și literatura română - Stroiu Olga, au vorbit despre biografia marilor artiști, au recitat poezii dedicate lor, au interpretat cântece din repertoriul compozitorului Ion Aldea-Teodorovici, au prezentat confesiuni cu Ion și Doina Aldea-Teodorovici. În timpul pauzelor dintre lecți, elevii au urmărit o prezentare în Power Point și au audiat piese, interpretate de marii artiști. Galerie foto.

   Direcția Generală Educație Fălești a încheiat, în 2015, cu Fundația Civică Raională ” Gheorghe Asachi”, Herța, regiunea Cernăuți, un acord de colaborare care oferă posibilitatea românilor de pretutindeni de a se implica în diverse acțiuni culturale.

   Grație acestui acord, la 05 noiembrie 2017, un grup de 47 de elevi și pedagogi din raionul Fălești au avut fericita ocazie de a participa la Festivalul – concurs internaţional de creaţie literar-artistică pentru elevii români de pretutindeni, „Moştenite din străbuni”, ediția a III-a, 2017, care s-a desfășurat în comuna Bilca din Bucovina. Alături de profesorii şi locuitorii comunei, în frunte cu primarul, Zaharia Rusu şi familia de pedagogi Elena şi Costică-Ionel Negru, elevii din raionul Fălești ( Gimnaziul ” S. Moraru”, Obreja Veche, Gimnaziul ”A. Mateevici”, Răuțel, Gimnaziul ”I. Dumeniuc”, Călugăr, Gimnaziul ” E. Coșeriu”, Catranîc, fanfara școlii muzicale din orașul Fălești), au reușit să-şi dezvolte conştiinţa de neam, să se cunoască cu elevi din LT ” Spiru Haret”, Chișinău, din Cernăuți (Ucraina) și de la Blaj (județul Arad), au legat prietenii, au cunoscut locuri pitorești din spaţiul românesc

Participanții au concurat la 5 secţiuni (CREAŢIE LITERARĂ, ARTE PLASTICE, ARTIZANAT, JURNALISM ŞI ETNOFOLCLOR), iar cei de la Fălești au câştigat toate premiile:

- Premiul "MIHAI EMINESCU" –la secțiunea ”Creaţie literară” ( Lupușor Daniela),

- Premiul ” GEORGE TOFAN” - la secțiunea ” Etnofolclor ” (Ansamblul ”Picături muzicale”, Gimnaziul ”S.Moraru”, Obreja Veche)

- Premiul "ARTUR VERONA" - la secţiunea "Arte plastice" ( Chiaburu Mihaela)

- Premiul "MIRCEA MOTRICI" - la secțiunea ”Jurnalism” ( Șorunga Mihaela),

- Premiul "Meşter Popular" - la secţiunea "Artizanat" ( Voloșen Alexandru).

Inainte de concurs elevii au mai participat la evenimentul de sfințire și deschidere a complexului educațional "George Tofan" din Bilca .

Festivalul a fost deschis şi însoţit de fanfara Școlii de muzică din Fălești.

Multumim gazdelor, organizatorilor și le urăm succes în continuare. Galerie foto.

În situații excepționale, oricine poate acorda o mână de ajutor, dacă este informat.

  La data de 31 octombrie 2017, un grup de elevi din Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Ion Creangă” și Liceul Teoretic  „Alexandr Pușkin” , orașul Fălești,  însoțiți de profesoara de matematică și informatică Munteanu Aliona, care activează în Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și de către Chirilă Victor – reprezentant al Serviciului Situații Excepționale Fălești,  au participat la un seminar care s-a organizat și desfășurat în orașul Chișinău cu tematica: „ Situații Excepționale. Clasificarea. Reguli de apărare împotriva situațiilor excepționale”.Galerie foto.

Se aduc sincere mulțumiri copiilor și însoțitorilor pentru participare și implicare.

   
Copyright © 2017 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI