Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
   
October 2017
Mo Tu We Th Fr Sa Su
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
   

http://edu.gov.md

PARLAMENTUL

guvern

ctice.md

 logocons

   

a8Într-o zi însorită Crăiasa Toamnă a hotărât să-și coboare curcubeul său fermecat în incinta grădiniței din satul Făleștii Noi, o grădiniță plină de copii frumoși, ingenioși și foarte talentați care au  cântat, au dansat, poezii  au recitat și daruri pentru toamnă au adunat. Activitate extracurriculară "DOMNIȚA TOAMNĂ" conform planului anual de activitate.

a2   a5  

IMG 8212La data de 15.10.2017, formația de dansuri „Favorit” de la CCACT „Lora Găină” or. Fălești, conducător artistic Serghei Burduja, a revenit cu premiul „Simpatia Publicului” și premiul de 5000,00 lei, participând alături de 26 colective coregrafice din republică și de peste hotare, la Festivalul-Concurs Internațional ”HAI LA JOC!”, care s-a desfășurat în incinta Teatrului de Revistă ”Ginta Latină” or. Chișinău, având un sistem interesant de jurizare și nume notorii din domeniul culturii: Constantin Șeremet, Iulian Carauș, Varvara Buzilă, Antip Țarălungă, Zinaida Jioară și Anatol Magdîl,IMG 8219 conducătorul ansamblului de dansuri „Mărțișor”, băștinaș din s Călinești rl.Fălești. Scopul evenimentului este de a valorifica potențialul artistic al copiilor și tinerilor  prin promovarea folclorului național și al schimbului de experiență cu ansambluri de peste hotare. Festivalul a fost realizat de către Centrul Republican pentru Copii și Tineret  ”ARTICO”, care susține și promovează copii și tinerii talentați, prin implicarea în diverse activități social-culturale și proiecte educaționale.

 falestii noi În conformitate cu planul de activitate pentru anul 2017- 2018 al grădiniței de copii din satul Făleștii Noi, la capitolul ,,Parteneriatul cu familia" a fost organizată la data de 16.10.17 expoziția lucrărilor cu tema:"Toamna aurie". Colectivul grădiniței aduce sincere mulțumiri tuturor copiilor și părinților pentru implicarea  activă,  efortul și munca depusă în organizarea  expoziției.. Creațiile neobișnuite au dat un farmec  și mai deosebit  acestei   miraculoase zi  de toamnă.Galerie foto.

22449784 1864094297253923 2572764949536577720 nUn grup de elevi de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din orașul Fălești, însoțiți de profesoara Marciuc Elena, au participat, la data de 14 octombrie 2017, la un seminar de orientare profesională care s-a desfășurat în orașul Soroca cu genericul: "O carieră de succes acasă ". Mulțumim copiilor și profesoarei pentru participare și implicare! Galerie foto.

IMG 20171010 081539A douazecea toamnă ne cutremură sufletul deoarece în ziua de 10 octombrie sărbătorim nașterea folcloristului Sergiu Moraru . Zi în care am moștenit cu drag numele gimnaziului și-l purtăm cu demnitate. Astăzi am elogiat creația și viața băștinașului nostru prin recital de ghicitori, prin înscenare, prin expunerea biografiei. Elevii clasei I-a au surprins colegii mai mari prin ghicitori din cărțile lui Sergiu Moraru. Clasa a VII-a ”A” au adus dovezi biografice că el s-a născut, a crescut și a studiat în satul Obreja Veche. ProfeIMG 20171010 090249sorii implicați în activitatea de comemorare a fostului cercetătorului științific au fost: Ganea Stela, director adjunct petnru procesul educativ, Chistol Lucia, diriginta clasei a VII-a ”A” și bibliotecara școlii, Paladi Elena, diriginta clasei I-a, Cazacu Rodica, profesoară de limba și literatura română.

 

                  

   La data de 12 octombrie 2017, în conformitate cu Planul complex de activitate a Direcţiei Generale Educație Fălești, în scopul dezvoltării relaţilor de colaborare între cadrele didactice din instituţiile preșcolare din raion, în IET s.Ciolacu Vechi a avut loc o masă rotundă organizată în cadrul consilierelor metodice cu scopul dezvoltării abilităţilor de planificare, organizare, evaluare şi consiliere a cadrelor didactice. Moderatorii activității A.Țuțuianu, specialist principal DMCFPC, DGE Fălești și Elena Cernei, cadru didactic în IET s.Scumpia au propus pentru discuție 3 întrebări:

1. Evaluarea iniţială - punct de pornire în actul instructiv educativ.
2. Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor de vârstă preșcolară.
3. Comunicarea asertivă în relația copil-educator-părinte.

   Fiecare întrebare a fost minuțios analizată și cu interes discutată. Au fost folosite diverse metode și procedee de lucru. La întrunire au participat manageri și cadre didactice din IET s.Ciolacu Nou și IET Sărata Nouă. Galerie foto.

Lilia Hîrbu –directorul Grădiniţei din s.Ciolacu Vechi

 

MUZElevii claselor VI – IX-a de la IP Gimnaziul ”Eugen Coșeriu” din s. Catranîc au întreprins o excursie Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi. Acest muzeu reprezintă o bună oportunitate pentru elevi de a se familiariza cu tradițiile cultural istorice ale zonei Bălți, în acelaș timp este și unicul muzeu din oraș înzestrat cu o bogată colecție de surse istorice reprezentate prin obiecte de uz casnic, vestimentare, unelte de muncă și vestigii arheologice, documente vechi, fotografii ș.a. care tăinuiesc adevărata istorie trăită de locuitorii municipiului și oaspeții lui. TEATRU

Excursia a continuat cu vizionarea spectacolului „Piatra din casă” după piesa cu acelaşi nume a lui Vasile Alecsandri. Excursia este o componentă a activităților cu genericul ”Cunoaște Moldova turistică” și a urmărit scopul educării sentimentului patriotismului și dragostei față de plaiul natal. Elevii au fost însoțiți de profesorii Ciobanu Liliana, Hanganu Nadejda și Rotari Margarita.

  20171005 152451 În armonia dansului de frunze, cu mireasma crizantemelor vine Ziua profesională a lucrătorului din învățământ. Așa a sosit și în Liceul Teoretic ,,Ștefan cel Mare și Sfînt”, satul Năvîrneț, urmată și de aroma toamnei, de voci zglobii de copii, și de multă voie bună. Sărbătoarea a fost împodobită cu un spectacol festiv, unde s-au adus omagii, s-au recitat poezii, s-a cântat și s-a dansat pentru învățători și profesori.

   Activitatea festivă a fost una de suflet pentru dascălii de ieri și de azi, iar elevii claselor a IX-a, a VIII-a și a III-a au reușit să aducă zâmbete și emoții pozitive pe chipurile blânde ale ,,purtătorilor de lumină”.

   Sărbătoarea s-a încheiat cu florile recunoștinței-crezantemele, care au fost dăruite Măriei sale, Profesorul.

voluntariatÎn cadrul Saptamânii Naționale a Voluntariatului elevii din Liceul Teoretic ,,Ștefan cel Mare și Sfînt”, satul Năvîrneț au hotărât sa-și aducă aportul în amenajarea parcului din sat. ,,Înarmați” cu unelte de muncă  ei se întreceau la strânsul crengilor uscate, greblatul frunzelor și la măturatul aleelor. Astfel, au făcut ca parcul sa devină un loc de odihnă mult mai atractiv și mai vizitat.

Angajații  sistemului educațional din raionul Fălești au sărbătorit ziua profesională în acest an într-un mod deosebit. În sânul naturii, mai departe de sălile de clasă, pentru a se detașa de problemele școlii, și-au amenajat o casă mare, specifică moldovenilor, au umplut-o cu voie bună și, servind din bucate tradiționale, și-au transmis unul altuia mesaje de felicitare.Galerie video.

     38 de cadre didactice au fost decernate cu diplome de merit din partea Guvernului RM, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Consiliului Raional, Direcției Generale Educație și Consiliului Raional  al Sindicatului de ramură.

 Președintele raionului, doamna Iraida Bînzari, a anunțat rezultatele concursului raional ”Cea mai bine pregătită instituție către noul an de studii”.

  La sărbătoare au mai fost prezenți  vicepreședinții raionului, consilieri raionali, șefi de secții și direcții în calitate de parteneri.Galerie foto.

IMG 7255Ziua Internațională a oamenilor în etate este sărbătorită în fiecare an la 1 octombrie și este un prilej de mulțumire celor care și-au adus aportul la dezvoltarea comunității în care trăiesc.

În Institția Publică Gimnaziul Albinețul Vechi a devenit deja o tradiţie frumoasă de a celebra Ziua Internațională a oamenilor în etate și concomitent „Ziua bunicuțelor”. Vineri, 28 septembrie 2017, în incinta gimnaziului Albinețul Vechi, s-a organizat activitatea ,,La bunicIMG 7223a-n casa mare, busuioc la peretare” în cadrul căreia membrii cercului dramatic din treapta primară au exprimat profundă recunoştinţă persoanelor în vârstă, care au adus o enormă contribuţie în folosul întregii societăţi. Elevii au menționat, că această sărbătoare ne reamintește cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, că trebuie să prețuim pe cei care, zeci de ani, şi-au făcut datoria faţă de ţară, faţă de generaţia actuală. 

Cei prezenți la sărbătoare au rămas impresionați de concertul dedicat lor, dar totodată și foarte mulțumiți de faptul că nu au fost dați uitării chiar dacă sunt în etate.

   
Copyright © 2017 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI