Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
   
October 2017
Mo Tu We Th Fr Sa Su
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
   

http://edu.gov.md

PARLAMENTUL

guvern

ctice.md

 logocons

   

                           E iarăși toamnă-n calendar…

E 1 septembrie din nou.

Elevii gimnaziului Horești, profesorii și părinții, cu noi forțe, cu dorință de școală, de noi cunoștințe, pășesc pragul școlii.

Careul solemn de început de an școlar s-a petrecut foarte frumos, organizat. Micuții de clasa I-îi au prezentat un mic concert. Florile toamnei au completat tabloul solemn al primului sunet. Au fost prezenți: foști profesori, invitați, reprezentanți ai conducerii raionale și locale… Galerie foto.

                            Bun venit în Țara Cunoștințelor , dragi elevi !!!

     Adevăratele comori sunt cele ce ne reprezintă pe noi ca neam, ceea ce s-a statornicit de veacuri în sângele și mentalitatea noastră, formând o tradiție care se merită a fi păstrată. Un exemplu de vivacitate a sentimentului de demnitate națională a fost trăit de către copiii din ansamblul de dansuri „Lăstăraș” din satul Catranîc, „Fluierașii” din satul Bocani și grupul vocal „La Fântâna Doamnei”, Călinești, care au avut singulara ocazie să fie invitați la Festivalul Internațional de Folclor „Pe Gurghiu, în jos și-n sus”, ediția a III-a, care s-a desfășurat la Hodac, Județul Mureș, România, în perioada 05-06 august, 2017.

       În cadrul festivalului au fost prezenți invitați și oaspeți de onoare din România, Republica Moldova și Bulgaria: ansamblul „Tradiții ardelene” (Arad), „Luminițe dobrogene” (Constanța), „Mugurașii” (Iași), „Moștenitorii Hodacului” (Hodac, Mureș) etc.

         Poate pentru prima dată tinerii participanți la festival au sesizat mândria pasului bătut în ritmul unui hostropăț, au auzit în cântecele populare specifice țării-mamă vocea singurătății, durerii sau veseliei, iar fluierul a răscolit ceea ce se cheamă patriotism.

         Această experiență a fost posibil să fie trăită grație parteneriatului educațional eficient dintre Consiliul raional Fălești, DGE Fălești și d-na Eugenia Cimborovici Teodoreanu, Președintele Fundației Civice ,,Gh. Asachi,, Herța, Ukraina, susținută de dn. doctor Petru Oprea din Sighișoara, susțin și promovează tinerele talente din raionul Fălești, fiind ghidați de cauza înaltă de a crește generații de adevărați patrioți ai neamului îndrăgostiți de idealurile și obiceiurile strămoșilor.  Fiecare dintre actorii educaționali numiți au oferit copiilor –delegați la Festivalul ,,Pe Gurghiu în jos și-n sus,, fericita, iar pentru uniii dintre ei poate unica , ocazie,  să se prezinte în cadrul festivalului și să fie aplaudați pentru talentul de care au dat dovadă,  de oameni cu har de la Dumnezeu din diferite țări ale lumii și de spectatorii și telespectatorii acestui eveniment.

     Copiii, beneficiari de călătorie și participare , copleșiți de emoții și sentimente de nedescris, vin cu profundă recunoștință în adresa Președintelui raionului, doamna Iraida Bînzari și a șefului DGE Fălești, doamna Silvia Matasî, pentru contribuția dumnealor la realizarea visului multora dintre ei de a cunoaște , de a savura și admira din prima sursă prezentări autentice ale îndrăgostiților de folclor din diferite țări ale lumii și, mai cu seamă, ale acelora împreună cu care vorbim același grai strămoșesc.

     Anume așa se construiesc faptele mari și se fortifică sentimentul de patriotism. Galerie foto.

IMG 20170615 092803

 

  Jumătatea lui Cireșar ne prilejuiește aduceri-aminte despre Mihai Eminescu, cel care ne-a făcut să ne simțim mândri că Dumnezeu ne-a plămădit în același neam cu el. 

 La cei 128 de ani împliniţi de la moartea geniului, DGE Făleşti i-a adus omagiu şi florile recunoştinţei. Galerie foto.

   DSC 0804La 31 mai în toate instituțile de învățământ din raionul Fălești s-a desfășurat una dintre cele mai emoționante festivități școlare – Ultimul sunet, care a marcat încă un sfârșit de an școlar. Funcţionarii publici ai Aparatului Preşedintelui raionului au fost şi ei copleşiţi de emoţii deosebite, alături de elevi, profesori şi părinţi în cadrul careului festiv.Astfel ,,casa cu suflet de lumină” se desparte de absolvenții săi: cu urări de bine, cu multe flori, muzică și dans. Iar copiilor, care vor reveni în sălile de clasă la toamnă, le urează cu mult drag o vară plină de descoperiri, prietenii noi și lecturi plăcute.  Galerie foto.

    

       Copilăria este inocența, joc și pasiune, frumusețe și iubire.Vârsta la care lumea este plină de miracole şi de uimire a creaţiei scăldate în lumină, ea devine baza pe care ne clădim viaţa şi centrul tuturor emoţiilor, inima tuturor vârstelor.

   La data de 31 mai în cadrul instituției antepreșcolare nr.8 or.Fălești copilașii și părinții au avut parte de multe surpize plăcute și multe emoții pozitive sărbătorind Ziua Internaţională a Copilului. Galerie foto.

18835669 1584881341556385 8930629559802974948 nCine vrea să împrăștie lumină, trebuie să reziste arderii...

,,Aprinzi o lumânare și te uiți gânditor la lumina ei...Lumânarea are sens numai când arde, chiar dacă arzând devine mai mică.

 Și noi, oamenii, suntem  la fel: când trăim  numai pentru sine, suntem ca lumânarea neaprinsă  care nu-și împlinește rostul.

 Dar dacă dăruim  lumină și căldură, dacă  perseverăm,  luptăm  și învingem, atunci existența  noastră  are sens,  atunci ne bucurăm  de succes.

 Ori, succesul poate fi în mâinile oricărei persoane, dacă este dorit, căutat și urmărit consecvent, dacă oportunitățile oferite sunt valorificate indiferent de obstacole."

 Anume în scopul valorificării succesului  obținut în educație în acest an de studii, s-a organizat Gala – Festivalul ,,Sărbătoarea  succeselor, ediția a II-a, 2017"

    La ,,Sărbătoarea succeselor" desfășurată de DGE Fălești, la data de 01 iunie 2017, în incinta Palatului de Cultură ,,Mihai Volontir", din or.Fălești, au fost invitate în scenă  peste 280 de personalități din domeniul educației  din raion, sala Palatului devenind neîncăpătoare.

     În cadrul festivității s-au bucurat de aprecierea și aplauzele publicului pedagogi, elevi, părinți și parteneri educaționali,  care  în acest an de studii au  fost  însoțiți de nimbul succesului  obținând  merite deosebite  la diferite secțiuni.

     Mai apoi talentele raionului, remarcante deja  sau de-abia în creștere,  au oferit spectatorilor  un recital muzical de suflet, iar cadoul special - dansul grecesc ,,Sirtaki,,  - dedicat  premianților și spectatorilor  de Ansamblul de dans modern ,,Favorit", condus de coregraful  Sergiu Burduja – a aprins spiritele celor prezenți   la spectacol și, credem, a devenit un adevărat imbold pentru ca în anul următor de studii să crească  cantitativ și calitativ numărul celor, care, purtați pe aripile succesului,  vor fi invitați în scena Galei-Festival  din anul viitor.

     Chemarea visului  nu  are limite! Visați și luptați pentru realizarea Dvs. ca personalitate, stimați colegi și dragi elevi! La mai mult și la mai mare! Galerie foto.

                                                     Aliona Saviuc, șef DMCFPC, responsabilă de

                                                              organizarea și desfășurarea evenimentului.

        20170531 094926 Învață de la copii să fii fericit și fără motiv, să fii mereu curios și să ceri cu toată puterea  ceea ce îți dorești.

   La Mulți Ani tuturor copiilor și părinților! Să vă bucurați de copiii voștri sănătoși! Galerie foto.

                       Grădinița nr. 12 ,,Andrieș” or. Fălești

1 Iunie - Lumea feerică a Copilăriei….

    Fiecare copil este o CETATE care trebuie cucerită cu armele dragostei, inteligenței, răbdării, bunătății și respectului.
            ZIUA COPILULUI – Ziua de 1 iunie trebuie neapărat să fie mai frumoasă și mai deosebită decât celelalte zile. Copiii știu că e ziua lor și, indiferent de vârstă, se așteaptă să fie în centrul atenției, să fie răsfățați mai mult decât de obicei și, dacă se poate, ideal ar fi să primească și cadouri.

Pornind de la acestea, vrem sa relatăm că în perioada de 29.05 - 01.06.2017,  în  toate Instituțiile de Educație Timpurie  din raion, s-au desfășurat diverse activități informativ-educative, distractive și de agrement dedicate Zilei Internaționale  a Copilului.

      În  cadrul activităților desfășurate, copiii au fost informați despre Rolul și importanța acestei zile sărăbătorită de ei, au fost declamate poezii, înscenate și teatralizate povești, s-au desfășurat diverse activități sportive: starturi vesele, ciclizm, bowlin, activități plastice: desene pe asfalt, desene pe față, expoziții de desene lucrate împreună cu părinții, activități distractive cu jocuri la aer liber, concursuri de dansuri și karaoke,  flashmoburi, cu acordarea cadourilor și micilor surprize dulci pentru copii din partea APL, a administrațiilor IET.

     În unele instituții  în cadrul activităților, au fost invitați și implicați și părinții, pentru a desfășura activități în comun, alături de copiii lor. Atât copiii,  cât și părinții au fost încântați de aceste activități.   Mai mult, o parte din mămici au dansat împreună cu fețitele lor pe ritmuri latino. Cu ajutorul acuarelelor magice, copiii au devenit spiderman, batman,  fluturasi,  floricele. Copiii și-au exprimat dorințele scriind cu carioci pe baloane, au învățat   trucuri noi de sărituri cu coarda și si-au dezvoltat creativitatea desenând pe asfalt.

    Pe 1 IUNIE îi sărbătorim pe micuții noștri, sărbătorim lumea feerică a copilăriei. La mulți ani, copil frumos și bun! Să ai o viață plină de bucurii, norocul să te însoțească și toate visele să ți se îndeplinească! Galerie foto.

Adela Țuțuianu, specialist principal DGE

PARTENERIAT ,,CARAVANA PRIETENIEI,,

Este unanim recunoscut faptul că perioda de 3 - 7 ani din viaţa copilului este perioada în care influenţele externe lasă cele mai durabile urme, în care se constituie premisele personalităţii şi se aşează bazele eu-lui: cognitiv, afectiv-motivaţional şi volitiv-caracterial.
IET nr. 6 ”Lăstărel” prin acţiunile şi activităţile sale, urmăreşte să valorifice potenţialul creativ, specific vârstei preşcolare, în cadrul unui sistem instructiv-educativ bine structurat unde copilul să aibă dreptul să-şi formeze personalitatea prin propria sa experienţă, apelând la diverse metode noi, interactiv-creative..
Un sistem național de învățământ este eficient dacă este unitar și încurajează continuitatea între treptele de învățământ, inclusiv între cel preșcolar și primar. O trecere eficientă de la grădiniță la școală se poate realiza printr-o serie de activități ce implică, în primul rând, stabilirea unui parteneriat permanent grădiniță-școală: discuții, schimburi de opinii, studierea reciprocă a documentelor oficiale, desfășurarea unor activități comune: jocuri distractive, de mișcare, dramatizări, jocuri didactice, vizite, activități practice etc.
         În acest context, la data de 30.05.2017, în incinta IET nr. 6, s-a desfășurat Activitatea extracurriculră Parteneriat Grădiniță - Școală ”Caravana Prieteniei”, împreună cu absolvenții ciclului primar al clasei a IV-a”C” a LT ”Mihai Eminescu”, învățătoare Codreanu Aliona și Osoianu Oxana.
Copilașii din grupa medie ”Romanița”IET nr.6, ghidați de lucrătorul muzical Munteanu Natalia și educator Zaharov Natalia, au prezentat un Musical - teatralizat, prezentând piesa ”Guguță și Ploaia”, adaptare după povestirea marelui scriitor , îndrăgit de toți copiii Spiridon Vangheli, ce a produs mare interes în rândul copiilor .
Elevii clasei a IV-a ”C”, a LT ”Mihai Eminescu”, la rândul lor au prezentat o altă metodă de teatralizare și anume Teatrul de păpuși, cu piesa ”La școala animalelor”, ce la rândul său a prins priză și emoții nemaipomenite la micii spectatori. Evenimentul a fost încununat cu un Flashmob comun.Galerie foto.

   În conformitate cu Planul de activitate a DGE Făleşti în scopul dezvoltării sistemului de consiliere şi proiectare a carierei pe parcursul întregii vieţi, la data de 25.05.2017, în incinta IP Gimnaziul E. Coşeriu”, s. Catranîc, s-a desfăşurat seminarul informativ cu diriginţi, elevi (clasa a VIII-a, a IX-a), părinţi din IP Gimnaziul E. Coşeriu”, s.Catranîc şi IP Gimnaziul „M. Corlăteanu”, s.Glinjeni cu subiectul: Ghidarea în carieră-aspect important al procesului educaţional.

   La seminar au fost prezenţi reprezentanţi din instituţiile de învăţământ din or. Făleşti şi Bălţi: Liceul Teoretic „M. Eminescu”, Colegiul de Medicină, Centrul de Excelenţă în Servicii şi Prelucrare a Alimentelor, Şcoala Profesională nr. 3, Şcoala Profesională nr. 5, care au venit cu mesaje de convingere că este foarte important pentru elevi să-şi continue studiile şi să obţină un loc de muncă acasă, în Moldova. Galerie foto.

Conform planului de activitate a gimnaziului “Diomid Gherman”, s.Risipeni, în perioada 15 mai -19mai 2017 în instituție s-a organizat și desfășurat săptămâna fizicii. Activitățile extracurriculare au avut forme variate, toate având ca scop învățarea nonformală și petrecerea în mod plăcut a timpului liber. Prin aceste activități, care au cuprins domenii diferite ale fizicii, elevii au fost puși în situația de a-și dezvolta anumite competențe și abilități necesare vieții. Serata-concurs “În lumea fizicii”, organizată de profesoara Lupușor Nina, a demonstrat formarea personalității elevilor care își vor găsi înclinațiile, talentul și domeniul în care ei vor fi performanți. Galerie foto.

   
Copyright © 2017 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI