2 Astăzi, s-a desfășurat festivitatea de deschidere a sezonului estival în taberele de odihnă pentru copii și tineret ,,Romantica”, satul Călinești  și ,,Olimp”, satul Pînzăreni.

  La eveniment au fost prezenți: președintele raionului Fălești, dnul Vadim Roșca; vicepreședintele raionului, dnul Tudor Paladi, șefa Direcției Generale Educație și Cultură Fălești, dna Mariana Osadța, șefa DMEFP din cadrul Direcției Generale Educație și Cultură Fălești, dna Svetlana Madan; dnul Bobu Iurie, medic coordonator CSP Bălți subdiviziunea Fălești, reprezentanții  Inspectoratului de Poliție Fălești și reprezentanții mass-mediei locale, redactor –șef, dnul Emil Coliban.

  Festivitatea a început cu onorarea imnului de stat și arborarea drapelului Republicii Moldova în cadrul careului organizat de administrația taberei de odihnă pentru copii ,,Olimp”, din satul Pînzăreni. În cadrul festivității, copiii au prezentat un program artistic  care a cuprins  dansuri și melodii alese.

  DGEC Fălești, în parteneriat cu serviciile responsabile, care vor  asigura securitatea și odihna de calitate a copiilor pe tot parcursul sezonului estival, le dorește copiilor: VACANȚĂ FRUMOASĂ ȘI ODIHNĂ PLĂCUTĂ!  Galerie foto.

  Întreaga suflare românească, toți iubitorii de poezie comemorează zilele acestea 135 de ani de când Mihai Eminescu a urcat la cer, devenind Stea.

  La Biblioteca Publică Raională, care îi poartă cu cinste numele, un grup de copii, cititori fideli, au adus un pios omagiu poetic și muzical celui care „ ... a izbutit a găsi frumosul, fără a imita pe nimeni”, vorba lui B. P. Hașdeu. Ne-am aplecat și noi, resemnați, să descoperim iară și iară, răsărind strălucitoare dintre cuvinte, steaua Eminescu! Despre Eminescu s-au scris sute de cărți! Se pare că despre Eminescu s-a spus totul, dar totuși fiecare generație află noi frumuseți poetice și se redescoperă pe sine!

  Cu un cuvânt despre valoarea și actualitatea creației sale, a venit dl Vadim Roșca, președintele raionului Fălești. La eveniment a participat, dna Mariana Osadța, șefa Direcției Generale Educație și Cultură, dna Rovena Dvorschi, șefa adjunctă Direcției Generale Educație și Cultură, dna Tatiana Paladi, șefa Secției Cultură și Turism din cadrul DGEC. Galerie foto.

8 iunie, curent, pentru raionul Fălești a fost o zi în care s-a dovedit încă odată că fotbalul este la el acasă. Acest fapt a fot posibil prin desfășurarea Turneului de Minifotbal Cupa sănătății care a avut loc pe stadionul raional „Spicul”, orașul Fălești. Turneul a fost organizat de Direcția Generală Educație și Cultură Fălești în parteneriat cu Asociația Raională de Fotbal a raionului Fălești la care a participat 6 echipe:

  • Echipa Spitalului raional Fălești;
  • Echipa Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”;
  • Echipa Inspectoratului de Poliție Fălești;
  • Echipa Spitalului Clinic Municipal Bălți;
  • Echipa Administrației Publice Locale Fălești;
  • Echipa „Grupa sănătății”, Fălești.

Ca oaspeți de onoare i-am avut alături pe dl Vadim ROȘCA, președintele raionului Fălești, dna Mariana OSADȚA, șefa DGEC Fălești și dl Dmitri RAILEAN, președintele Asociației Raionale de Fotbal a raionului Fălești, care au venit cu un mesaj de susținere a tuturor echipelor participante.  

Scopul Turneului a fost atins, promovând modul sănătos de viață și valorificând tradițiile sportive și consolidând relațiile prietenești. Galerie foto.

„Singurii oameni care percep întregul
tablou sunt cei care ies în afara ramei.”

  Întreaga comunitate educațională a raionului Fălești s-a adunat astăzi, în incinta Palatului de Cultură „Mihai Volontir” din or. Fălești, pentru a celebra culminarea unui an școlar plin de realizări și învățăminte. Sărbătoarea „File de Succes ale anului de studii 2023-2024” a fost o ocazie de a reflecta asupra progresului și de a onora contribuția tuturor celor implicați în procesul educațional.

  Atmosfera festivă a evenimentului a fost dominată de emoții pozitive și recunoștină, unde fiecare „filă de succes” a fost oglindită și aplaudată. Angajații Direcției Generale Educație și Cultură Fălești, în frunte cu dna Mariana OSADȚA șefa direcției, conducerea raionului, împreună cu echipele manageriale ale instituțiilor de învățământ, cadrele didactice, elevii și părinții au lucrat în armonie pentru a aduce în lumină realizările remarcabile și eforturile depuse în parcursul educațional al fiecărui actor din învățământ.

Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice.

  În cadrul Săptămânii Mișcării în Republica Moldova, Direcția Generală Educație și Cultură Fălești, sub egida Ministerului Educației și Cercetării și  a Comitetului Național Olimpic, a organizat activități care promovează un stil de viață activ și sănătos în rândul locuitorilor raionului.

  În perioada 20-22 mai în raionul Fălești a fost organizat Cupa Republicii Moldova la Kickboxing, unde au participat aproximativ 300 de sportivi din întreaga țară. Ca oaspeți de onoare i-am avut pe președintele Federației Naționale Oriental Kickboxing din Republica Moldova, vicepreședintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv – Tudor GOREA, președintele raionului Fălești – Vadim ROȘCA, șefa DGEC Fălești – Mariana OSADȚA, primarul orașului Fălești – Alexandr SEVERIN, președinta Federației Naționale de Kickboxing din Urcaina – Pavlenco Olga, vicepreședinții – Seghei RUDENCO și Iurii ZUBOV, precum și reprezentatul Ministrului Culturii și Politicii Informaționale din Ucraina – Lesea Malooka.

  Astăzi, 23 mai 2024, în sala de ședință a Consiliului raional Fălești s-a desfășurat procesul de Atestare a Personalului de Specialitate din Biblioteci prin conferirea/confirmarea categoriilor de calificare doi și întâi.

  Anul acesta au fost admise 10 bibliotecare a bibliotecilor publice și o bibliotecară din biblioteca din instituția de învățământ, care au susținut cu brio procesul de conferire/confirmarea a categoriei de calificare.

  Mulțumim membrilor Comisiei pentru implicare și apreciere obiectivă. Urăm succese bibliotecarilor în atingerea noilor culmi în domeniul biblioteconomic. Galerie foto.

 Consiliul raional Fălești Direcția generală educație și cultură Fălești De cele mai multe ori, experiențele se dovedesc a fi mai captivante, mai interesante atunci când decidem să ne alăturăm provocărilor.

  Pentru cadru didactic sau manager, pentru oricare angajat al instituției, promovarea bunelor practici și experiențe între colegi, vine spre întâmpinarea noastră și aduce beneficii de ordin educațional, personal și  professional. Aceast lucru a fost demonstrat la data de 17.05.2024, în cadrul  activității de  totalizare a filelor de succes a  practicilor și modelelor educaționale desfășurate  la nivel de raion în anul de studii 2023-2024,  în contextul  implementării Standardelor de competență a cadrelor manageriale, Standardelor de învățare și dezvoltare a copilului și a Currriculumului pentru Educație Timpurie.

TRANSDISCIPLINARITATEA este pilonul de bază pentru educația de azi și, mai ales, pentru educația viitorului … 

  La data de 08 mai 2024, a avut loc  seminarul raional cu profesorii de Limbă și literatură română, cu genericul: ,,Curriculumul Național la disciplina școlară  LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ  în contextul  inter-, transdisciplinarității”  pe care l-a găzduit  IP LT ,,I.Creangă” din or. Fălești.
  În cadrul seminarului, participanții  și-au actualizat cunoștințele despre transdisciplinaritate, au fost inițiați  despre dezvoltarea curriculară propusă de MEC și și-au îmbogățit experiența prin  diseminarea bunelor practice de către colegele Aliona Lungu, profesoară în IP LT ,, I.Creangă” și Tatiana Grușca, profesoară în IP LT  ,,M.Eminescu”.
  Apoi au savurat un produs transdisciplinar, realizat în cadrul modulului OAMENI și DESTINE (clasa a VII-a, conform Curricula 2019 la limba și literatura română).
  Acest produs a fost realizat în echipă de profesorii din instituția gazdă, or, TRANSDISCIPLINARITATEA înseamnă lucrul în ECHIPĂ, căci anume  în ECHIPĂ se fac lucruri cu adevărat valoroase!!!
  Seminarul a avut ca obiectiv motivarea profesorilor de LLRO   să lucreze  în context transdisciplinar.
  Direcția Generală Educație și Cultură aduce mulțumiri instituției  gazdă  și tuturor celor care au pus umărul la buna desfășurare a seminarului!
  Cu mare drag, le mulțumim  copiilor  care, chiar dacă sunt în vacanță, au binevenit să participe la  eveniment și să aducă  în fața spectatorilor niște adevăruri durute  din trăirile copiilor de azi! Galerie foto.

Messenger creation 90c99306 fdde 434e ba19 eb5a68a5d20fSub titlul "CRED în MISIUNEA EDUCAȚIEI", pe data de 08.05.2024, s-a desfășurat un eveniment comunitar deosebit în Instituția Publică Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din orașul Edineț. La acest eveniment au participat  și profesorii de chimie și biologie din  raionul nostru.

În cadrul acestei întâlniri, profesorii au avut oportunitatea de a efectua o vizită de lucru și de a participa la ateliere tematice în domeniul chimiei și STEM în criminalistică. Aceste activități au oferit profesorilor posibilitatea de a-și îmbunătăți cunoștințele și de a împărtăși experiențe relevante pentru activitatea lor didactică, contribuind astfel la dezvoltarea continuă și promovarea unei educații de calitate în aceste domenii.

Prin activitățile practice din cadrul atelierelor, s-a creat o oportunitate unică de a stimula curiozitatea, inteligența și pasiunea pentru cercetare și investigație. Această experiență va contribui la îmbogățirea procesului de învățare și predare în școlile noastre, facilitând o mai bună înțelegere a subiectelor complexe din biologie, chimie și științe în general.

Felicitări echipei de organizare pentru succesul evenimentului, iar profesorilor noștri le mulțumim pentru participare și implicare! Suntem mândri de eforturile lor de a se perfecționa și de a aduce cele mai bune practici în instituțiile noastre din întregul raion! Galerie foto.

  Dumnezeu ne-a învrednicit și în acest an de am ajuns la Sfânta și Minunata Sărbătoare a Învierii Domnului Dumnezeu și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

  În această zi luminată vrem să aducem mulțumire Bunului nostru Dumnezeu care ne-a adunat pe toți într-o frumoasă sărbătoare, pentru a aduce vestea Învierii Mântuitorului nostru prin intermediul cântecului la cea de-a XII-a ediție a Festivalului raional al cântecului pascal „Cânta-voi Dumnezeului Meu”, care s-a desfășurat în incinta Palatului raional de cultură „Mihai Volontir”, orașul Fălești.

  În cadrul Festivalului au participat 27 de formații artistice din întreg raionul Fălești. I-am avut alături pe vicepreședintele raionului Fălești, Tudor PALADI și șefa adjunctă a DGEC, Rovena DVORSCHI. Iar activitatea a fost binecuvântată de Protoiereul Mitrofan, Blagocinul Sectorului nr.1 Fălești, Ian Pelin. În holul palatului au fost vernisate expoziții amenajate cu dăruire, promovând valorile tradiționale ale neamului nostru.

  Rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască nouă și lumii întregi pacea sa cea Sfântă pe care a Împărtășit-o ucenicilor în ziua Învierii Sale.

  Aducem plecăciuni gazdei Festivalului, Palatului raional de cultură „Mihai Volontir”, orașul Fălești pentru buna organizare și desfășurare a Festivalului.

  Pacea și bucuria Învierii să pătrundă în fiecare casă, în fiecare familie, în inima tuturor, și astfel, întăriți întru taina biruinței Lui Hristos asupra iadului, a păcatului, a necredinței și a dezbinării, să rămânem uniți în biserica Lui cea sfântă și să rostim cu toții: ,,Hristos a Înviat”. Galerie foto.

  La data de 01.05.2024, conform  graficului de desfăşurare a Spartachiadei raionale între instituțiile de învăţământ, au avut loc competiții sportive raionale de mini-fotbal ,,Guguţă”, anul naşterii 2012-2013. La competiții s-au prezentat 13 echipe din instituțiile de învățământ din raion, conform ofertelor prezentate 130 elevi. În cadrul competiţiei, copiii de clasele a IV-a,  a V-a au demonstrat abilităţi fotbalistice, o bună pregătire fizică şi tactică. În etapa finală s-au întâlnit 3 echipe, clasamentul final fiind:

Locul I – IPLT ,,M. Eminescu” or. Fălești
Locul II – Gimnaziul Albinețul Vechi
Locul III – IPLT ,,A. Pușkin” or. Fălești
MENȚIUNE – IP Gimnaziul ,,V. Alecsandri” s. Scumpia.

 Echipele plasate pe primele patru locuri au fost decorate cu cupe şi diplome sportive.DGEC Fălești inclusiv specialistul principal DMCFPC, Ion Perdevară, aduce mulțumiri profesorilor și echipelor pentru participare activă, colegiului de arbitri pentru competență și corectitudine, gazdelor pentru ospitalitate.

Succes echipei din IPLT ,,M. Eminescu” or. Fălești, la etapa a III-a Regiunea  ,,NORD’’ care se va desfășura la data de 17.05.2024 pe stadionul orășănesc  ,,Spicul’’. Galerie foto.

   
Copyright © 2024 Direcţia Generală Educaţie şi Cultură Făleşti. Toate drepturile rezervate.
© DGEC FALESTI