p2024
   

„Lectura este unicul mijloc prin care putem aluneca, uneori involuntar, în pielea, vocea sau sufletul altcuiva.” 

                                                                                                    Joyce Carol Oates.

      Anume pe acest făgaș  ,,au alunecat” copiii  îndrăgostiți de lectură, și îndeosebi de lectura operelor din patrimoniul literaturii ruse  clasice, ce  s-au întrunit la 21 februarie 2020 în competiția din cadrul concursului internațional  ,,Jivaia klassika” ediția 2020, care s-a desfășurat în incinta LT ,, A.Pușkin” din  or. Fălești.

       Cei 30 de  participanți la concurs au prezentat fragmente din operele  scriitorilor clasici ruși , ținând cont de integritatea conținutului propus spre audiere, promovând valori general umane și demonstrând  capacitatea de a captiva publicul prin emoțiile și trăirile redate , prin exprimare elevată,  dicție   corespunzătoare  și  respectarea  accentelor și pauzelor logice, în scopul de a transmite cât mai  eficient  intențiile și ideile autorilor.

     De fapt,  au evoluat în fața publicului  adevărate talente , care , în majoritate, au respectat rigorile  Regulamentului concursului și au impresionat juriul și spectatorii prin prestanța scenică demonstrată.

     În această ediție,  pe lângă elevii din școlile cu predare în limba rusă, în premieră , s-au implicat și elevi din școlile naționale  care studiază această limbă și care au dat dovadă de  cunoaștere profundă a  scriitorilor ruși și  limbii ruse, precum și  de  performanțe în exprimarea în limba  lui Turghenev și Tolstoi. Galerie foto.

     DGE Fălești aduce mulțumiri  profesorilor de limbă și literatură rusă care au știut să contamineze elevii  de dragostea pentru limba și literatura rusă  și să-i motiveze și  ghideze  pe  discipoli în studierea și practicarea acestei limbi.

       Recunoaștem că juriul a avut  de rezolvat    o sarcină destul de dificilă, fiindcă nu a fost ușor ca dintre atâția elevi buni , să-i alegi pe cei mai buni.

     În fine , la categoria ,,Elevi înregistrați la concurs ,,   învingători  au fost desemnați doi    copii , unul din școala rusă și unul din școala națională :  Procopov Vladimir , elev al clasei a 8-a din  LT ,, A.Pușkin”, (profesoară Juncu Marina), și Tumuruc Daria, elevă a clasei a 8-a din LT ,, M.Eminescu”,   or.Fălești, (profesoară Grigorovici Ala).

Pe locul doi s-au plasat  3 elevi :

Andreicicova Alina , cl.a.5-a, LT ,, A.Pușkin”, (profesoară Duleico Ludmila),

Pernai Vladimir, cl.a 8-a,  LT ,, A.Pușkin”,  (profesoară Poddueva Angela),

Rurac Roman, cl.a  7-a,  LT ,, A.Pușkin”.  (profesoară  Duleico Ludmila).

 

Locul trei a revenit  concurenților:

Zazdravnîh Valeria , cl.a 9-A, Gimnaziul Popovca (profesoară Vasilat Olga),

Olari Iuliana, cl.a 8-a, LT ,, A.Pușkin”, (profesoară  Poddueva Angela),

Toderiuc Tatiana, cl.a 10-a, LT ,, A.Pușkin”, (profesoară   Pîcălău Valentina).

În a doua categorie de concurs , învingători au devenit:

Balan Alecsandra, cl.a 9-a, Gimnaziul Bocani , (profesoară Ciobanu Tatiana),

Salamandîc Carolina , cl.a 9-a, Gimnaziul Ciolacu Nou, (profesor Lazarciuc Evghenii),

Tutunaru Andreea, cl.a 9-a, Gimnaziul Egorovca, (profesoară Delei Marina).

      În continuare , cei doi elevi care au luat locul întâi la prima categorie, vor pregăti secvențele  video  și le vor transmite pentru participare la etapa națională a concursului, care va avea loc în luna martie.

      Din suflet le dorim succese !

      Totodată DGE își  exprimă  aprecierea echipei manageriale a LT ,,A.Pușkin”  în calitate de gazde ale evenimentului și, în parte,  Dnei Burdeinaia Svetlana, pentru aportul adus la buna  desfășurare a concursului.

                                                                               A.Saviuc , șef DMCFPC

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI