icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

Cum sa faceți cititul mai interesant

  exclamareAți mai auzit asta si inainte: cititul cu glas tare este unul dintre cele mai importante activitati pe care le puteti face pentru copilul dumneavoastra. Nu doar ca sedinte zilnice de citit cu glas tare stimuleaza dezvoltarea creierului si ajuta la formarea unei pasiuni ce va dura toata viata pentru citit si invatat, dar este si un mod grozav pentru copii si parinti de a petrece timp impreuna, in special la sfarsitul unei zile obositoare. De aceea cititul cu glas tare este o parte importanta a ritualului de culcare in multe familii.

Cum puteti transforma aceste sedinte de citit in evenimente asteptate de copil? Folositi aceste sfaturi:

Înainte de a citi
   Alegeti carti care va plac . Noua din zece bibliotecari sunt de acord. Este esential sa alegi carti pe care iti place sa le citesti, chiar daca sunt mai noi sau preferinte din copilarie.  Daca nu-ti place ceva in mod deosebit, nu va dura mult pana sa-si dea seama copilul – si daca tie nu-ti place, lui de ce i-ar placea?
Alegeti carti potrivite . Pentru copii mici, incearcati sa alegeti povesti cu idei clare, cu sfarsit previzibil, pastrati povestile cu sfarsit ambiguu pentru copii mai mari. Desi e important sa evitati titlurile care sunt de neinteles pentru copil, este de preferat sa cititi carti care contin termeni putin mai avansati ca vocabular si ca actiune deoarece copiii inteleg mai mult decat pot exprima sau citi singuri. Si daca ati ales ceva complicat, nu va simtiti obligat sa o terminati, recunoasteti ca ati facut o alegere gresita si incepeti sa cititi altceva.
Mergeti la biblioteca . Mersul in mod regulat la biblioteca va arata copilului tau ca poate alege ce vrea sa citeasca, si e o metoda ieftina de a citi mai multe carti. In colectia oferita de biblioteca puteti gasi carti ce au legatura cu anotimpul in care va aflati sau orice alta tema in mod special.
Inainte de a citi . Daca e posibil, rasfoiti cartea pentru copil inainte de a citi. Daca esti familiar cu povestea si cu limbajul, veti putea citi mai expresiv si veti anticipa mai usor intrebarile copilului.
Creati un mediu relaxat . Alegeti un loc linistit si confortabil pentru a-i citi copilului, cum ar fi patul, canapeaua din sufragerie sau un scaun balansoar. Eliminati pe cat posibil televizorul, telefonul sau radioul. Daca puteti, cititi la aceeasi ora in fiecare zi; asta ajuta sa transformati cititul intr-un ritual pe care copilul il va astepta.

În timp ce citiți
   Cititi rar. Copilul are nevoie de timp ca sa proceseze tot ceea ce aude.
Cititi expresiv . Acesta este cel mai important lucru pe care-l pot face parintii pentru a atrage atentia copiilor. Pauza la virgule si la puncte, fiti exclamativi cand e un semn de exclamare. Pauzele lungi pot adauga suspans, tinand micii ascultatori foarte atenti la firul povestii.
Incearcati voci diferite, accente, caractere si si sunete . E povestea despre animale? Imitati sunetele pe care fac. Asta nu e pentru toata lumea, deci daca nu va simtiti in largul dumneavoastra, e in regula. Dar auzind pe mama sau pe tata vorbind ca un cal cu siguranta il va amuza pe copil si va fi mai interesat de poveste.
Incorporati cantece si teatru de papusi . Daca tu si copilul tau stiti un cantec legat de tema unei carti, cantati inainte de aincepe sa cititi, sau inventati versuri noi impreuna. Daca aveti papusi de manevrat cu betisoare sau de pus pe mana, incercati sa reproduceti o scena din carte in timpul sau dupa ce cititi. Acesta este o metoda foarte buna de a accentua mesajul cartii sau de a prelungi distractia.
Luati pauze . E bine sa luati o pauza in timpul povestii pentru a-i raspunde copilului la intrebari sau sa-l lasati sa se miste putin. Nu aveti impresia ca trebuie sa terminati orice carte incepeti; daca copilul este incantat si incepe sa vorbeasca despre altceva sau vrea sa incerce o activitate mentionata in carte, mergeti pe ideea lui.
Sedintele de citit nu trebuie sa fie un chin pentru nici unul dintre voi. Este de asemenea bine sa lasati copilul sa coloreze sau sa deseneze in timp ce cititi; copiii activi de obicei au nevoie de ceva sa le tina mainile ocupate.
Lasati-va copilul sa participe . Copiilor le place sa fie implicati in cititul cu voce tare, chiar daca e vorba doar de a intoarce paginile, de a inlocui sunetul sau de a spune el ce urmeaza in povestile cunoscute. De asemenea puteti sa incurajati implicarea micutului prin a face pauze pentru a-l intreba ce crede ca se va intampla in continuare.
Recititi . Daca copilului ii place ocarte in mod special, sau se bucura la un anumit pasaj sau fraza, nu ezitati sa o repetati, in special daca v-o cere. Pentru copiii mici, repetitia este o parte importanta a inavatarii si a procesarii informatiei si sentimentelor.
Faceti inregistrari . Daca bunicii copilului sau alte rude apropiate locuiesc departe rugati-i sa se inregistreze citind povesti si sa va trimita inregistrarea.

După ce citiți
  Încercați prelungirea povestii . Prelungirea povestii se refera la activitati care incurajeaza exprimarea si aduc cartea la viata. Una dintre cele mai bune metode care se adreseaza copiilor prescolari este un proiect decorativ. Un specialist recomanda sa dati copilului instrumente de lucru manual cum ar fi plastilina, lipici, hartie colorata, bucatele de material in timp ce el deseneaza sau picteaza si in acelasi timp sa-i vorbiti despre ce
i-ati citit. Rezultatul va va uimi cu siguranta.
Mergeti intr-un loc inspirat de carte . Asta ajuta sa aduceti povestea la realitate. Daca tocmai ati citit o carte despre joaca afara, de exemplu,  indreptati-va spre parc; daca povestea a fost despre legume, mergeti la o piata apropiata. Cand sunteti la plimbare, aratati-i cuvinte familiare sau fraze pe pancarte sau anunturi.
Fiti un bun exemplu . Lasati-va copilul sa va vada citind cat de des posibil; nu este o cale mai buna de a-i insufla dragoste pentru lectura. Si continuati sa cititi cand copilul e mai mare , chiar dupa ce invata sa citeasca singur. Nimic nu va inlocui sentimentul pe care-l aveti cand cititi impreuna.

Articol - GradiniteBucuresti.ro

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI