icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

Cum "strici" un copil bun! 9 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui copil

     Nu există copii răi, doar copii buni.... și cuvintele noastre aruncate la repezeală atunci cînd nu mai facem față situațiilor ieșite de sub control. Cuvinte care, de multe ori și fără să ne dăm seama, transmit mesaje ce pot destabiliza echilibrul emoțional pe viitor al copilului.

     Așadar:

1. Lasă că fac eu în locul tău!

     De ce să faci tu totul pentru el?

     Responsabilizează-ți copiii, pentru ca să știi că ei chiar pot face mult mai multe lucruri decît îți imaginezi, încă de la vîrste foarte mici. Să-și strîngă jucăriile, să dea cu aspiratorul și să șteargă praful, să strîngă masa sau să-și facă curat în propria cameră.

   Sarcinile cu care ar trebui să-ți obișnuiești copilul reprezintă calea spre independență și ele nu vor fi privite ca pe niște pedepse, dimpotrivă.

   Un copil care nu a exersat deloc independența, va deveni nesigur, temător, pentru că nu-și cunoaște propriile capacități, puteri și a învățat că părinții trebuie să decidă pentru el.

2. Încetează, nu mai plînge!

     Chiar așa, tu cum ai reacționa în momentul în care cineva ți-ar spune să nu mai plîngi?

     Atunci cînd îi interzici unui copil să mai plîngî îi înăbuși orice tentativă de exprimare emoțională a durerii, a tristeții, a supărării, și odată ajuns la maturitate se va transforma într-un adult frustrat care resimte toate limitările puse în copilărie.

 

3. Tu de ce nu poți fi ca ceilalți copii?

     Cînd îți compari copilul cu un altul prin prisma unor neajunsuri pe care le constați la el nu vei face decît să-i subminezi încrederea și să-l faci să se simtă prost. Așa pot apărea frustrări și nesiguranță care să-l facă să-și piardă stima de sine.

4. Vezi că te îngrași, uite ce burtă ai făcut!

     Dar tu cînd te-ai uitat ultima dată în oglindă?

     Așa cum nu-i spui copilului că este urît sau prost să nu îi spui nici că este gras pentru că în felul ăsta îi scade stima de sine și poate deveni chiar depresiv. Pe lîngă toate astea mai pot apărea chiar tulburări psihice precum: Bulimia și Anorexia.

5. Lasă că n-ai nimic!

     Sigur, o mică zgîrîetură pentru noi nu înseamnă nimic, însă pentru un copil care mai are și pragul durerii la limita de jos poate însemna sfîrșitul lumii, nu mai vorbesc de o picătură de sînge, care la fel poate avea un impact enorm asupra unui copil sensibil.

6. Iți promit…. și din nou nu te ții de promisiune!

     Atunci cînd nu te ții de promisiuni îți pierzi credibilitatea în fața propriilor copii.

     Pentru că a promite și a nu te ține de cuvînt este cam același lucru cu a minți.

     Din punct de vedere emoțional, copiii ai căror parinți nu se țin de promisiuni pot dezvolta un sentiment al devalorizării "Nu sînt suficient de bun și nu merit să fiu iubit!", altfel părinții mei nu m-ar minți.

     La fel, în timp se poate instala o lipsă de încredere în oameni, pentru că dacă nici în părinți nu poți avea încredere, atunci în cine?

7. Fricosule! Nu ai nici un motiv să-ți fie frică!

     Serios, oare ție nu ți-e niciodată teamă de nimic?

     Nici măcar în glumă să nu-i spui așa ceva!

     În loc să-i minimalizezi teama cu “Nu ai de ce să-ți fie frică!”, mai bine-l iei în serios și-i recunoști teama. Discută despre teamă cu el, dar nu exagera, ca să nu dai în cealaltă extremă, anxietatea.

8. Pentru că așa zic eu!

     Și te mai miri că nu te ascultă niciodată!

     Fără explicații și discuții ca de la adult la copil, copilul nu va înțelege motivele pentru care ar trebui să se comporte altfel decît îi ceri și ca atare nu va încerca să schimbe ceea ce te deranjează.

9. Taci din gură, vorbești numai prostii!

     Îi reprimi orice drept la opinie, îi insufli ideea că este incapabil să gîndească corect, un copil ar trebui încurajat de către parinți să-și exprime părerile și să fie mereu acceptat ca partener egal în discuții.

     Cum să-i spui unui copil să tacă atunci cînd are ceva important de împărtășit?

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI