icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

Fără lectură nu există o educație adevărată, nu există și nu poate exista  gust estetic, nu există cuvinte, nu există o înțelegere multidimensională; Goethe și Shakespeare se egalează cu o universitate întreagă.

    Prin lectură, un om supraviețuiește veacurilor.

                                                                                     Alexander Herzen

  Pornind de la afirmația lui Herzen despre importanța cititului  și a lecturii în general, facem referire la seminarul metodico-practic, organizat pentru profesorii de  Limbă rusă  din  școlile  naționale ale raionului  și desfășurat la data de 05 martie 2024, în incinta IPG  ,,N.Dabija,, s. Pînzăreni.

   Aici, în cadrul lecției publice de limbă rusă în clasa a IX-a, cu genericul Iurii Iacovlev. Persecutarea roșcaților, lecție axată pe lucrul cu textul,  profesoara Maria Țîghîrlaș a demonstrat că  lectura este cu adevărat o sursă de motivare a elevilor pentru învățarea limbii ruse ca nematerne.            Colegii din raion au urmărit  o lecție bine gândită, interesantă , interactivă , realizată și pe bază de TIC, însă cea mai importantă a rămas a fi prestanța profesoarei și a elevilor,  toți îndrăgostiți de  literatura și cultura rusă și buni cunoscători ai limbii ruse.

  Participanții la seminar și șefa DMCFPC , Aliona Saviuc, moderatoarea evenimentului,  au menționat spiritul de echipă dominant în instituție, buna  organizare a activității și asigurarea condițiilor favorabile pentru desfășurarea seminarului.

  Tot aici s-a produs și un schimb de experiență între profesorii prezenți ,dar a fost asigurată și actualizarea- extinderea cunoștințelor metodice  și a formării profesionale continuă pe aspectul motivării elevilor pentru citit prin diverse forme/ structuri de activități , și mai ales, prin multitudinea de metode și tehnici, selectate cu atenție și propuse pentru desfășurarea ulterioară cât mai interesantă  a lecțiilor de limbă rusă.

  Formabililii singuri  au jucat rolul de  elevi,  realizând anumite sarcini propuse într-un miniatelier de lucru și etalându-și competențele de înțelegere și interpretare a unui text prin diverse tehnici și metode propuse de moderatoare și confirmând încă o dată importanța lecturii pentru studierea și cunoșterea orișicăreia dintre disciplinele școlare. Galerie foto.

                                                                     A.Saviuc, șefă DMCFPC

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI