icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

  Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) au organizat duminică, 17 decembrie 2023, orele 12:00-15:00, Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a X-a.

  Evenimentul este dedicat scoarței – element al culturii tradiționale românești, înscris, la 1 decembrie 2016, în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, în urma nominalizării în comun a acestei tradiții de România și Republica Moldova. Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”, organizat la inițiativa Ministerului Culturii, a devenit un eveniment tradițional în agenda culturală a țării, cu un impact vizibil în societate și în special, în comunități. În prezent, scoarțele și alte tipuri de covoare și-au reluat locul de cinste în casele românilor basarabeni, devenind o piesă importantă și valoroasă moștenită de la înaintași. La ediția a X-a a evenimentului au  fost înmânate certificate ale Purtătorilor de Tezaur Uman Viu meșterilor populari și trofee participanților și instituțiilor, pentru acțiuni de salvgardare și promovare a meșteșugului.

   În cadrul  evenimentului a fost inaugurată expoziția „Țesături din centrul Moldovei. Ecouri ale tradiției în modernitate”, care au cuprins covoare vechi din colecția MNEIN și din colecțiile altor instituții: Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul CălărașiMuzeul de Istorie și Etnografie al municipiului StrășeniMuzeul Casa Mare-Vatra Dumeștilor din Vorniceni, or. Strășeni, Muzeul de Istorie și Etnografie s. Ciuciuleni, r-nul Hâncești, Muzeul de Istorie și Etnografie or. Nisporeni, Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” din s. Văsieni, r-nul Ialoveni și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

  Totodată, am avut posibilitatea să urmărim un program muzical organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

   Pe parcursul evenimentului s-au desfășurat ateliere prezentate de Centrul de Meșteșuguri „Artă Rustică”, s. Clișova Nouă, r-nul. Orhei; grupul „Fir Ales”, mun. Chișinău; Muzeul „Casa Părintească” s. Palanca, r-nul. Călărași; Asociația Obștească „Șezătoarea Basarabiei” și grupul „Șezătoarea Basarabia”. Atmosfera de Crăciun a fost creată de meșteri populari de diferite genuri și mai ales de meșterii țesători. Raionul Fălești a fost reprezentat de meșterițele din cadrul Centrului de meșteșuguri „Covorul Dorului”, din Centrului de Cultură și Agrement, satul Sărata Veche, conducătoare fiind Chilaru Maria și meșterița din satul Musteața, Svetlana Paladi, cea care țese catrințe. În timpul evenimentului au fost decernați câștigătorii Concursului „Covorul moștenit de la bunica”. Galerie foto.

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI