icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

   Pe 21 iunie curent, ministrul educației Corina Fusu a întreprins o vizită de lucru în raionul Fălești pentru a se documenta cu privire la situația instituțiilor de învățământ din teritoriu și pentru a discuta cu reprezentanții autorităților locale, cadrele didactice, cu elevii, despre problemele din domeniul educației și despre eventualele căi de soluționare a acestora.

   În prima parte a zilei Corina Fusu  s-a întâlnit cu reprezentanții administrației publice locale, managerii instituțiilor de învățământ din raion, cadre didactice,  pentru a discuta despre prioritățile Guvernului în domeniul educației, reformele în curs de desfășurare, problemele dar și perspectivele de modernizare a învățământului, inclusiv cele privind asigurarea accesului tuturor copiilor la educație de calitate.   

   Printre cele mai grave probleme enunțate se numără: insuficiența resurselor financiare pentru întreținerea transportului elevilor, vârsta înaintată a profesorilor, migrația părințiilor peste hotare, fapt care conduce la neimplicarea acestora în viața școlară a copilului, precum și dotarea insuficientă a instituțiilor de învățământ cu utilaj didactic modern. Participanții la întrunire au mai menționat despre necesitatea majorării salariilor, motivarea și  încurajarea menținerii în sistem a  tinerilor specialiști, modernizarea curriculumului.

   În context, Corina Fusu a menționat că Ministerul Educației lucrează la elaborarea unei noi formule de finanțare a cadrelor didactice: „Colaborăm cu parteneri internaționali, responsabili de la Ministerul Finanțelor și de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, deoarece viitoarea formulă de salarizare va fi diferită față de cea prevăzută în cadrul normativ existent. În același timp, salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 3% în 2015 și urmează a fi majorate cu încă 10% de la 1 septembrie 2016. Alte două companii de consultanță lucrează asupra elaborării programelor de pregătire a profesorilor și managerilor școlari pentru ca ei să îndeplinească cerințele standardelor profesionale. Suplimentar, este necesară reconceptualizarea formării inițiale a cadrelor didactice pentru diferite niveluri ale sistemului de învățământ”.

Referindu-se la modernizare curriculumului, Corina Fusu a precizat: „Lucrăm asupra reconceptualizării învățământului liceal și definitivării noului concept al Planului-cadru. Urmează revizuirea curricula pe discipline”.

Ulterior, ministrul educației a vizitat Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” , Grădinița de copii din s. Năvîrneţ și Tabăra de Odihnă pentru copii „Romantica” din satul Călineşti.

În cadrul vizitei  a fost menționată și necesitatea deschiderii unui cămin în centrul raional pentru toți elevii care urmează studiile la liceele din oraș, precum și crearea, în bază legală, a asociațiilor de părinți.

   Spre finalul vizitei, Corina Fusu ne-a mulțumit pentru receptivitate, menționând că astfel de vizite sunt binevenite pentru consolidarea dialogului dintre autorități și sistemul de învățământ din republică. Ministrul educației a solicitat, o dată în plus, respectarea prevederilor Codului educației, a Metodologiilor și Regulamentelor în domeniu și a  afirmat că Ministerul Educației va susține orice inițiativă, menită să asigure un proces educațional calitativ.

IMG_2307
IMG_2308
IMG_2309
IMG_2313
IMG_4299
IMG_4306
IMG_4311
1/7 
start stop bwd fwd

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI