icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

   În perioada 18-19.03.2017, în incinta Centrului de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină” or. Fălești a fost „mare tărăboi”: Sărbătoarea Poeziei „Fii purtător de nume”, dedicată Zilei Mondiale a Poeziei (21.03.(2000), omagiați fiind: poetul, academicianul Andrei Lupan (105 ani), poetul Victor Teleucă (85 ani), poetul, publicistul, tribunul Ion Vatamanu (80 ani), implicându-se elevii și profesorii, pasionați de poezie din 15 instituții de învățământ din raion. Conform Regulamentului pentru prezentare participanții au pregătit un recital – teatralizat: 1) din creaţia poetică a unui poet, ori 2) din creația a doi/ trei omagiaţi, tratând un anumit subiect, ținând cont de câteva criterii pentru a avea succes: ținuta scenică, expesivitatea în interpretarea chipurilor artistice, vorbirea scenică, viziunea regizorală, costumul, originalitatea tratării subiectului.

Firește că poezia „Tărăboi” a lui Andrei Lupan a fost în topul creațiilor selectate, dar spre satisfacția spectatorilor au fost prezentările diferite, ingenioase, bine jucate, nelăsând loc pentru plictiseală. Și subiectele-Mama, dragostea, iubirea de Patrie, neam, etc., din creațiile omagiaților, au surprins prin dăruirea, emotivitatea,cu care au fost aduse în scenă.

Sărbătoarea a contribuit doar într-o oarecare măsură la cunoasterea/valorificarea creaţiei poetice a poeţilor omagiaţi, astfel promovând personalităţile naţionale, educând tinerilor dragostea de poezie, la descoperirea/susţinerea tinerelor talente pasionate de poezie, numărul cărora este în creștere cantitativă și calitativă, la promovarea modelului elevat de petrecere a timpului liber - citind și recitînd versuri de calitate, la perfecţionarea măiestriei didactice a cadrelor didactice,  descoprindu-se atât pasiunile, dar și abilitățile mai puțin cunoscute.Îmbucurător și răspunsul elevilor prezenți, precum că ar fi bine dacă creațiile poeților/prozatorilor autohtoni din secolul trecut, ar fi în programul școlar, deoarece au poezie frumoasă, înțeleaptă, delicată, cu mesaj, care se memorează ușor, asigură legătura dintre generații, fiind cunoscute, îndeosebi,de bunei.                

Felicitări aducem participanților la eveniment, că au ales să-și petreacă timpul promovând poezia și le spunem cu drag „Pe curând !”.

 

CCACT-Lora-Ginor.-Falesti
Genericul-evenimentului
Gimnaziul-D.Cantemir-s.-Pirlita
Gimnaziul-Gheorghe-Vrabies.-Clineti
Gimnaziul-Gr.-Caruntu-or.-Fleti
Gimnaziul-Gr.Vieru-s.-Sarata-Veche
Gimnaziul-N.Dabija-s.-Pnzreni
Gimnaziul-s.-Bocani
Gimnaziul-s.-Chetri
Gimnaziul-s.-Ilenua
Gimnaziul-s.-Pruteni
Gimnaziul-S.Moraru-s.-Sarata-Veche
Gimnaziul-s.Musteata
LT-A.Mateevici-s.-Ruel
LT-M.Eminescu-or.-Falesti
LT-tefan-cel-Mare-i-Sfnt-s.-Nvrne
01/16 
start stop bwd fwd

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI