icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

,,O societate civilă înfloritoare depinde de obiceiurile, tradiţiile şi etica unui popor –atribute ce nu se pot forma decât indirect, prin acţiune politică lucidă şi trebuie cultivate printr-o conştiinţă crescută a culturii şi respect faţă de aceasta. Această semnificaţie superioară a culturii trece dincolo de graniţele naţiunilor pentru a se extinde în câmpul economiei globale şi al ordinii internaţionale (Fukuyama 1995: 6)

       Totodată, o cultură este o realitate simultan spirituală și transistorică.

       De aceea, dialogul între culturi trebuie realizat într-o perspectivă transdisciplinară.

     Anume acest obiectiv a stat la baza ideii DGE Fălești de a organiza, împreună cu Centrul Rus de Cultură și Știință din Republica Moldova și reprezentantul Institutului de Formare Internațională de pe lângă Universitatea de Stat ,, A. Kosâghin,, din or. Moskova , Federația Rusă , la 05.12.2017, , în incinta LT ,,A.Pușkin,, Fălești, seminarul metodic pentru profesorii de limbă și literatură rusă din raion și unii învățători ai claselor primare din școlile alolingve ale raionului.

 

         Seminarul s-a desfășurat sub genericul ,, Patrimoniul cultural în spațiul educațional multimedia”, cursul fiind citit de profesorul universitar la Institutul de cultură slavonă , Kovtun Lilia , candidat în culturologie.

     A avut loc un dialog profesional , completat cu actualizare de teorie , un master –class , schimb de experiență între teoreticieni și practicieni, și e îmbucurător faptul că Doamna lector a menționat profesionalismul și măiestria cadrelor didactice participante la seminar.

      Evenimentul i-a avut ca oaspeți de onoare pe Silvia Matasî , șef DGE , Costețchii Victor , responsabil de proiectele educaționale în cadrul CRCȘ, Chișinău, Președintele Reprezentanței  Colaborare cu Rusia în RM ,   directorul CRCȘ, Davîdov Mihail și președintele Comunității Ruse din Republica Moldova , Lașcionova Ludmila.

       Președintele Reprezentanței   Colaborare cu Rusia în RM ,   directorul CRCȘ, Davîdov Mihail, a înmânat diplome de onoare ale Reprezentanței la 5 profesori de limbă și literatură rusă din raion pentru performanțe deosebite în promovarea limbi și culturii ruse și dezvoltarea dialoului intercultural moldo-rus: Juncu Marina , Președintele Comunității Ruse din raionul Fălești, Bilevici Veronica , fost profesor de limbă și literatură rusă în LT ,,M.Eminescu,, , Poddueva Angela , profesor , LT ,,A.Pușkin,, , Eder Valentina , profesor , LT ,,A.Pușkin,, , Cosovan Lilia , profesor , LT ,, I.Creangă,,

       Pedagogii aceștia s-au remarcat prin   activitate obștească , locuri premiante întâi la olimpiadele raionale la disciplină, participări și premii la olimpiadele republicane , activitate îndelungată pe tărâmul pedagogic.

Acordul final și punctul culminant al seminarului a fost discursul profesorului Costețchi Victor, care i-a captat  pe participanți prin vorbirea elevată ,  măiestrie profesională și sfaturi concrete , importante în activitatea pedagogului actuală. Ca urmare profesorii au venit cu propunerea ca Domnul Costețchi să vină la noi în raion cu un seminar personal , căci , s-a menționat , avem multe de învățat de la această personalitate.

Și această propunere , și întâlnirea Domnului Davîdov cu șeful Direcției Educație și primarul orașului , Russu Vladimir, au lăsat loc deschis pentru dezvoltarea unui parteneriat de perspectivă.

Sperăm ca acest evenimet să pună baza unei colaborări fructuoase   între entitățile numite mai sus și , totodată,   venim cu mulțumiri și respect deosebit pentru echipa managerială din LT ,,A.Pușkin,, - Tabanscaia Ludmila , manager , Bargan Anatolie , director adjunct și   Juncu Marina , profesor , Președintele Comunității Ruse din raion, precum și pentru întreg colectivul liceului, care au dat dovadă de operativitate , spirit organizatoric și ospitalitate.

   Alături de așa echipe și împreună cu oameni de suflet ne sunt pe puteri lucruri majore! Galerie foto.

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI