Cultura pornește de acasă, din sânul familiei.

  Ea se ascunde în gesturi și cuvinte, în modul de a marca sărbătorile, în stilul nostru de a cânta. Cultura se poartă prin cămășile cu altiță, cusute cu migală de bunicile noastre, prin căciulile de cârlan și opincile tradiționale.

  La data de 16 ianuarie 2024, în sala Palatului raional de cultură „Mihai Volontir” din orașul Fălești, în cadrul evenimentului cultural dedicat Zilei Naționale a Culturii am avut ocazia de a ne exprima recunoștința fața de cei care își dedică viața culturii: scriitori, artiști, bibliotecari, profesori, meșteri populari și manageri ai instituțiilor culturale. Activitate unde i-am felicitat pe cei, care seamănă lumină, spiritualitate, dragoste de viaţă, profesioniști care păstrează neobosit tezaurul nostru cultural și promovează valorile noastre naționale.

  Oaspeți de onoare i-am avut pe președintele raionului, Vadim Roșca, Preasfințitul părinte Antonie, Episcop de Bălți, vicepreședinții: Mihai Prodan, Evghenia Moisei și Oleg Savva, șefa Direcției Generală Educație și Cultură, Mariana Osadța, șefa adjunctă a Direcției Generale Educație și Cultură, Rovena Dvorschi, președinta Centrului Sindical Ramural Teritorial Fălești din Domeniul Culturii, Nelea Matcovschi.

  Cu deosebită plăcere, am oferit diplome de onoare și recunoștință dnei Silvia Antohi meșteră populară, membră a Uniunii Meșterilor Populari, deținătoarea Titlului onorific de Purtător al Tezaurului Uman Viu, creatoare de cămăși naționale și dnei Eugenia Voinotinschi meșteră populară, membră a Uniunii Meșterilor Populari, cea care creează lucrări din fibre vegetale.

  De asemenea au fost înmânate 18 diplome pentru lucrătorii din domeniu culturii în semn de înaltă recunoștință și apreciere a activității prodigioase, pentru păstrarea, valorificarea, transmiterea și perpetuarea tradițiilor, obiceiurilor, folclorului.

  Pentru a aduce în prim-plan diversitatea și bogăția muzicală a culturii noastre naționale i-am avut în scenă pe: Sergiu Cristian, Livia Lungu și Serghei Cernai, Ansamblul de dansuri „Favorit”, coregraf Sergiu Burduja, Ansamblul de dansuri populare „Făleșteanca”, coregrafă Elena Calmuțchi, Ansamblul vocal „Ecouri făleștene”, conducător Larisa Nistor, Orchestra de muzică populară „Păunaș”, dirijor Vitalie Nedelcu. Galerie foto.

  Le urăm tuturor putere, perseverență, prosperitate și sănătatea. Fie ca munca dumneavoastră să fie apreciată la justa valoare și toate începuturile să fie încununate cu succes!

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI