Costumul tradițional face parte din tradiția bogată a costumului românesc, exprimă mentalitatea, estetica și etica promotorilor săi. Totuși, cămașa este considerată ca fiind esențială în constituirea specificului lui. Cămașa este prima haină îmbrăcată, deci poate fi înțeleasă drept primul semn cultural.
   La 26 iunie, de Ziua Drapelului Național al României, Direcția Generală Educație și Cultură Fălești, în parteneriat cu Episcopia de Bălți - Eparhia Bisericii Ortodoxe Române, Societatea Femeilor Ortodoxe din Episcopia de Bălți și Asociația Pentru Conservarea Patrimoniului Cultural, a organizat și desfășurat Festivalul Portului Popular „Ia românească în fiecare casă”, ediția a III-a, locația fiind Centrul de creație și agrement pentru copii și tineri „Lora Găină”, orașul Fălești.
Festivalul a adunat oameni cu suflet frumos, oameni care știu cât costau nopțile bunicilor și străbunicilor noastre când își coseau singure cămășile de sărbătoare.
    Un mesaj de binecuvântare și de deschidere a festivalului a adus Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți.

   Cu un cuvânt de felicitare a venit și vicepreședintele raionului Fălești, Veaceslav Tambur care curează domeniul Educație și Cultură. Urări de gânduri bune în susținerea purtătorilor de haină națională a adus și șefa Direcției Generale Educație și Cultură Fălești, Mariana Osadța.
    În cadrul Festivalului au fost organizate 4 ateliere de lucru: țesutul covorului, brodarea cămășii cu altiță, țesutul brâielor și catrințelor, și confecționarea elementelor tradiționale pe pânză. Cu o expoziție inedită de cămăși naționale ne-a delectat, meșterul popular Antohi Silvia, care la finele activității a făcut o donație prețioasă Muzeului raional de istorie și etnografie „Lazăr Dubinovschi”, orașul Fălești, o cămașă națională datată din anii 1918-1920.Implicarea participanților în acest festival demonstrează că tradiția este încă vie și portul popular va dăinui în veacuri în acest spațiu românesc.
   Prezentă la activitate a fost dna Varvara Buzilă – doctor în filologie, specialitatea Folcloristică, conferențiar universitar în arte vizuale, secretar științific, Cercetător științific coordonator, șefa Secției Etnografie, creatoare, purtătoare și admiratoare a costumului tradițional care deține cele mai profunde cunoștințe despre traseul istoric al costumului tradițional.
   Oaspeți de onoare i-am avut pe artiștii Orchestrei ,,Barbu Lăutaru” – flacăra românismului în capitala de nord al Republicii, dirijor - Mihai Verhovețchi și soliștii: Stela Melnic, Viorica Furtună, Valeriu Cebanu, Anastasia Vulpe, Constantin Ciubotaru și inegalabila Maria Șalaru, interpretă de muzică populară, cântecul căreia este conservator de idei estetice și deopotrivă reflector de lumini sensibile și spirituale.
    De asemenea ne-au îmbogățit sufletul cu dansuri și melodii alese: Ansamblul de dansuri populare ,,Făleșteanca”, coregraf Elena Calmuțchi, Ansamblul vocal ,,Acanta”, conducător artistic Gheorghe Simion, Ansamblul folcloric „Doinița”, conducător artistic Angelica Furtună și Mihaela Melnic, profesoară de educație muzicală.
    La final de activitate, Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți, a decernat participanții din cadrul festivalului cu diplome și distincții de onoare.
Direcția Generală Educație și Cultură Fălești aduce sincere mulțumiri Episcopiei de Bălți, Preasfințitului Antonie, Societății Femeilor Ortodoxe din Episcopia de Bălți și Asociației Pentru Conservarea Patrimoniului Cultural pentru promovarea identității spirituale și culturale românești, promovarea credinței străbune și a tradițiilor în cadrul Festivalului „Ia românească în fiecare casă”, ediția a III-a.Galerie foto.

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI