icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   


IMPORTANT!
Copiii victime și martori la infracțiuni vor fi audiați în condiții prietenoase, în cadrul unor centre regionale de asistență integrată 

Republica Moldova se aliniază țărilor europene care aplică cu succes și promovează Serviciile de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor, de tip Barnahus. Guvernul a luat o decizie în acest sens (HG nr. 708 din 27.12.2019), iar primul Centru de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor (Servicii de tip Barnahus) urmează a fi deschis la Bălți și va deservi 12 unități administrative din nordul țării. 

Perspectiva activității acestui serviciu a fost abordată pe 20 februarie 2020 în cadrul unei platforme de discuții privind fenomenul abuzului sexual asupra copiilor, la care au participat toți factorii de decizie și profesioniștii care au tangență cu copiii victime/martori ai infracțiunilor
 Mai multe detalii vedeți aici...

___________________________________________________________________

Vocea copiilor victime ale abuzului sexual, redată în filmul "Scrisoare către judecător"!  

5 tinere, supraviețuitoare ale abuzului sexual în copilărie și-au făcut auzită vocea în filmul de scurt- metraj „Scrisoare către judecător”, la al cărui scenariu au participat împreună cu echipa de creație. Filmul, lansat pe 20 februarie 2020, în cadrul platformei de discuții privind fenomenul abuzului sexual față de copii, este adresat tuturor specialiștilor care lucrează cu și pentru copiii victime/martori ai infracțiunilor cu caracter sexual.
  
Tinerele sunt foste beneficiare ale Centrului de asistență psiho-socială a copiilor supuși abuzului “Amicul” și pe parcursul a 9 luni au colaborat, la invitația CNPAC, în cadrul unui program inovator în care au învățat despre spațiu sigur, consimțământ, confidențialitate, advocacy și lobby, și au explorat cele mai sensibile aspecte ale violenței sexuale, studiind, de asemenea, și despre participarea în procesele decizionale și drepturile copilului.
Filmul poate fi vizionat aici.


___________________________________________________________


Vrem ca toți copiii victime/martori ai infracțiunilor să fie tratați cu respect și demnitate de către sistemul judecătoresc

CNPAC și-a manifestat profunda îngrijorare față de situația copiilor victime/ martori ai infracțiunilor audiați în condițiile art. 110/1 CPP, în sediul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Având în vedere că spațiul de audiere amplasat în sediul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana contravine flagrant principiilor justiției prietenoase copiilor, considerăm că această practică este intimidantă și amplifică suferința, trauma copiilor care se află deja într-o situație stresantă și așteaptă protecție. 

Documentul de poziție și Apelul public cu privire la condițiile improprii de audiere a copiilor victime/martori ai infracțiunilor la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, făcut public de către CNPAC la data de 9 martie, a fost semnat de către 3 rețele și 14 organizații neguvernamentale, fiind susținuți și de mass-media. Din partea autorităților nu a parvenit încă o declarație oficială.
Documentul de poziție și Apelul public vedeți aici...
________________________________________________________________

Cca 10 mii de copii și tineri au fost sensibilizați față de abuzul sexual online!

De la lansarea expoziției de fotografii “Expoziția offline despre mediul online sau cum putem preveni abuzul sexual online față de copii”, realizată de către CNPAC, cu sprijinul Consiliului Europei, mai bine de 10 mii de copii și tineri au fost sensibilizați față de fenomenul abuzului și exploatării sexuale în mediul online.

În primele luni ale anului 2020, comunitățile din Sângerei, Ungheni, Orhei, Criuleni, Strășeni, Hâncești au avut oportunitatea sa se familiarizele cu pericolele din mediul online și mecanismele de contrângere la care pot fi expuși.

În această perioadă, când toată lumea este îndemnată să stea acasă pentru a preîntâmpina răspândirea virusului COVID-19, vă îndemnăm să vizualizați expoziția în versiune online aici...


_______________________________________________________________

Elevi din 10 școli profesionale din țară au învățat cum să se protejeze împotriva abuzurilor sexuale

Ciclul de ateliere din cadrul Programului „12 PLUS” a fost finalizat în toate cele 10 instituții profesional-tehnice din țară, beneficiare ale proiectului "Dezvoltarea rezilienței față de exploatarea sexuală și comercială pentru adolescenții din școlile profesionale", implementat de CNPAC, cu sprijinul Ambasadei Olanda.

Cca 1000 de elevi au participat la instruiri în care au învățat cum să facă față situațiilor de risc la care pot fi expuși, cunoscând mai multe despre tacticile de racolare a tinerilor în diferite relații exploatative și trafic de persoane. Instruirile au finalizat în 6 școli cu activități de evaluare a cunoștințelor căpătate pe parcursul a mai multor luni de instruire. De la începutul anului au fost desfășurate Quiz-uri cu elevii din școlile profesionale 3 și 5 din Bălți și cei din instituția vocațională nr. 2 din Chișinău.
Mai multe detalii despre proiect aici...


___________________________________________________________

Prevenim răspândirea virusului de tip nou!

Pentru a respecta măsurile de siguranță, echipa CNPAC activează în această perioadă la distanță!

Ne puteți contacta telefonic la 079880211 și prin email la: //e.mail.ru/compose/?mailto=mailto%Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea." target="_blank" rel=" noopener noreferrer" style="color: rgb(0, 91, 209); text-decoration: underline;">Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Vom interveni în măsura posibilităților!

___________________________________________________________________

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI