„Vrei viitorul a cunoaște, te întoarce spre trecut”

Acest îndemn, precum şi problema îmbătrînirii satelor noastre, migraţia consătenilor peste hotare sau la oraşe, unde oportunităţile de viaţă şi creştere a copiilor sînt mai înalte, a devenit un strigăt către toţi cei care mai pot salva adevăratele urme ale istoriei neamului nostru, o adevărată istorie a localităţii, a tradiţiilor păstrate din moşi-strămoşi. Cu acest scop a fost renovat muzeul satului Catranîc care şi-a gasit adăpost în incinta gimnaziului, alături de copii, de cei care au nevoie de a cunoaşte tot ce numim patrimoniu national local. Festivitatea de deschidere a muzeului a fost înclusă în ordinea de zi a sărbătorii internaţionale a copiilor. Prin acest muzeu, gimnaziul “Eugen Coşeriu” devine un laborator de observare şi cercetare a culturii şi istoriei locale, dar şi un bun loc de atracţie turistică.”.

Cum poate un popor să-şi apere originea, identitatea şi tot ce a moştenit de la străbuni mai bine decât prin păstrarea unui muzeu? Păşind pragul muzeului, găsim adevăratele urme ale istoriei neamului nostru. Ghidaţi de profesoara de istorie Rotari Margarita, elevii au colectat de la bunei, vecini, oameni din sat cu sufletul mare, mai multe exponate care ne caracterizează identitatea noastra naţională: obiecte de artizanat, vestimentație, țesute de lînă sau cînepă, lână, prosoape, obiecte vechi de uz casnic, icoane vechi, fotografii. Dar dacă vrei să afli şi cum arăta un fonograf în stil Edison, îl recunoşti uşor printre obiectele expuse spre a fi vizitate.

„La colectarea acestor exponate ne-au ajutat elevii, profesorii, consătenii. Pentru noi, muzeul e ca și cum ne-am întoarce în acei ani, când valorile noastre tradiționale se aflau în capul mesei și erau cinstite, de la mic și până la mare. Dar se cere de menţionat că gîndul frumos despre conservarea patrimoniului local aparţine profesoarei Chiriţă Teodora. Fiind eleva dumneaei, port responsabilitatea de a da viaţă acestor lucruri care apun” a spus Margarita Rotari.

Directorul gimnaziului “Eugen Coşeriu”, Şorunga Maria a subliniat, în acest context, că muzeul are drept obiectiv anume cunoașterea, studierea istoriei satului, iar pe lângă aceasta, se impune de la sine un alt obiectiv: cultivarea sentimentului de mândrie pentru apartenență la acest frumos și harnic neam.

Onoarea de a tăia panglica a fost acordată primarului satului Catranîc, Popovici Mihail, celor doi nepoţei ai săi şi celui mai bun elev din liceu, Cheptea Cătălin.

IMG_1116
IMG_1121
IMG_1148
IMG_1157
IMG_1161
IMG_1174
IMG_1196
1/7 
start stop bwd fwd

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI