Federaţia de Şah din Moldova a premiat  învingătorii Turneului Naţional de Şah „Turnul Alb”

     Federaţia de Şah din Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a desfășurat la Chișinău, în perioada 10-14 aprilie, 2018, Finala Turneului Naţional de Şah între echipe şcolare „Turnul Alb”. Selectarea participanţilor la finala Tuneului a avut loc în cadrul competiţiilor zonale, la care au participat peste 200 de echipe și au fost desemnate cele mai puternice. La competiţiile finale s-au calificat cele mai bune zece echipe şcolare din ţară.

     În finala Turneului , echipa  liceului „N.Gogol” din or.Chișinău a acumulat 15 puncte și s-a clasat pe locul 3 cucerind medaliile de bronz, echipa liceului „Mihai Viteazul” din or.Chișinău a acumulat 17,5 puncte și s-a clasat pe locul 2, cucerind medaliile de argint. Echipa  liceului „D.Cantemir”   din orașul Bălți a acumulat 19,5 puncte și s-a clasat al doilea an pe locul 1,cucerind medaliile de aur. Anume această echipă va reprezenta din nou Moldova la Turneul Internațional de Şah Turnul Alb, care va avea loc în perioada 1-9 iunie la Soci.

     O bună pregătire au demonstrat şi tinerii şahişti din oraşele Tirapol, Făleşti, Comrat  şi cei din satul Jora de Sus, r-l Orhei.

„Turnul Alb” este un turneu de şah pentru echipele instituţiilor de învăţământ general, la început, unional (în perioada URSS), naţional (începând cu 2004, în cadrul Federaţiei Ruse), iar din 2014 având statut de competiţie internaţională. Este organizat anual, din anul 1969. Scopurile principale prevăd popularizarea şahului în rândul elevilor, depistarea tinerilor şahişti dotaţi şi creşterea calificării sportive a acestora. In 2014, la Tromse (Norvegia), președintele Federatiei de Sah din Moldova Igor Dodon a semnat cu presedintele Federatiei de Sah din Federatia Rusă un acord de colaborare. Începând cu anul 2015, Turneul Naţional de Şah „Turnul Alb” este organizat de Federația de Șah și în Moldova”, a menționat Valeriu Coadă, Secretarul general al Federației de Șah din Moldova.

FELICITĂRI pentru echipa de șahiști de la Centrul de Creație pentru Copii și Tineri Lora Găină” or. Fălești :   Cebotari Stas, Ceban Mihai, Ceban Vlad, Cebotari Victoria, elevi din LT „M.Eminescu”, ce au reprezentat raionul cu demnitate , revenind acasă cu locul V. Suntem satisfăcuți de rezultatul obținut . Este un loc prestigios, luând în considerație că înaintea noastră sunt cei din Bălți, Chișinău, Tiraspol, unde promovarea șahului are tradiții mai vechi și maeștri instruiți în calitate de antrenori. Sperăm că, pe viitor, numărul de instituții, ce vor delega echipe de elevi pentru a participa la evenimente raionale în promovarea sportului mințții va fi mai mare, astfel mărind șansele raionului de a intra în rândul echipelor premiante – a relatat Alexei Lungu, conducătorul cercului „Șah și dame de la centru, antrenorul acestor copii. Rămânând în lumea șahului mai menționăm că la 13. 04.2018  în s. Petrești, rn. Ungeni, s-a desfășurat Turneul Internațional la Șah dedicat Sărbătorilor de Paști, de la care paricpanții noștri s-au întors cu rezultate frumoase.Galerie foto.

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI