icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

Adio, lucruri  de Igor Guzun, la Librăria din Centru

Joi, 15 martie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Adio, lucruri  de Igor Guzun, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Em.Galaicu-Păun.

Sesiune de autografe.
Preț promoțional în ziua lansării.
Cartea a apărut cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Alături de autor vor participa:

Vsevolod Ciornei, scriitor

Sergiu Beznițchi, realizator radio și TV

Lilian Severin, muzician

Grigore Bechet, regizor

Moderator: Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier

„În timp ce la începutul secolului XX versurile creșteau din te miri ce, precum păpădia, brusturii și loboda, vorba Annei Ahmatova, la începutul mileniului III, textele lui Igor Guzun răsar semeț strecurate în tumultul unei luxuriante vegetații postmoderne, hipertehnologizate și superdigitalizate. Gadgeturile inteligente se strecoară printre poezii, sau invers. Conversațiile din Facebook și mesajele de pe smartphone își găsesc rime de o aparentă desuetudine novecentistă. Cotidianul nostru grăbit și fragmentat în ritm de spot publicitar vine să se relaxeze în ca­tre­ne care îi demască, plin de  bonomie și blândețe, paradoxurile. Titlurile de ziar, ge­ne­ricele și breaking-news-urile din portalurile de știri se asamblează în mini-epopei concentrate, un fel de nes-Odisei și nes-Iliadesau Război și pace, în care banalitățile rutinei ating profunzimi patetice, deoarece schițează dimensiunile eterne ale destinului uman.  Toate semnele modernității se amalgamează în aceste versuri pentru a se plasa în spatele unei oglinzi lângă care modernitatea își face un selfie liric în care transpar sentimentele și trăirile imodernizabile și idigitalizabile ale ființei – dragostea, speranța, bucuria de a fi, încăpățânarea de a pescui fericirea în apele tulburi ale monetarizării globale. Toate acestea – în versuri care nu se îndepărtează prea tare de dulcele stil clasic, cu o ironie care insistă să nu eșueze în sarcasm, cu eufonii de care poezia modernă preferă, de obicei, să fugă – și nu întotdeauna se știe unde. Iar acolo unde Shakespeare spunea că restul e tăcere, Igor Guzun plasează niște versuri albe nescrise – un fel de preluare a mesajului lui Malevici din Pătratul negru.  Altfel spus, chiar dacă ni se pare că totul a fost scris și pictat deja, nu este, totuși, chiar așa…” (Vsevolod Ciornei)

  

Primii 10 ani de jurnalism profesionist la revista Săptămîna (1992-2002) și apoi următorii 10 de profesorat la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării (2002-2012) s-au sedimentat în mai multe manuale la care Igor Guzun este autor și coautor: Omul, mai ales (2005), Un ziar în șapte zile, cu desene de Lică Sainciuc (2007), Jurnalismul în situații de criză (2010) sau Interpretarea datelor statistice în jurnalism (2013).

 Prima sa carte, De azi într-o săptămână, a apărut în 1997, iar următoarea, în 2014 – LA BLOG –, a fost scrisă împreună cu Sergiu Beznițchi.

 Este autor al textului pentru hitul Oameni și locuri dragi (2011) al formației FurioSnails.

 Despre VINIL (prima ediție – 2015, a doua ediție – 2016, „URMA ta”) se spune că este „una dintre marile cărți ale generației noastre” (Revista literară, nr. 3, 2017); cea mai recentă apariție, Bine („Urma ta”, 2017).

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI