icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

Copiii în vacanță: 10 reguli de siguranță

În sfârșit vacanța de vară... vacanța plină de soare și distracții la aer liber. Dar, pentru ca vacanța să lase cât mai multe impresii și amintiri plăcute, va trebui să respectăm unele reguli pentru siguranța copiilor:

  1. Nu tot ce arată bine, este comestibil. Vara e cea mai potrivită perioadă pentru a studia împreună cu copii plantele și fructele de pădure. În ajutor vine enciclopedia, internetul și cunoștințele părinților. Dacă aveți grădină, aveți grijă ca să nu crească undeva prin colțuri plante otrăvitoare: copiii pot uita că fructele crinului, de o culoare frumoasă roșie-oranj sau cele negre și roșii ale socului, în nici într-un caz nu trebuie consumate. Cel mai bine este să folosiți regula: nimic necunoscut nu se pune în gură.

  2. Atenție la insecte! Nu uitați să explicați copilului de ce nu trebuie să fluture din mâini, dacă prin apropiere zboară o viespe. De ce nu este bine să folosiți săpunurile sau produsele cosmetice pentru copii cu arome intense, care ar putea atrage unele insecte. Ce trebuie să faceți în cazul înțepăturii de albină? Pentru protecția împotriva insectelor periculoase alegeți un insectifug cu ingrediente naturale, permis copiilor, și aplicați-l pe piele conform instrucțiunilor.



  3. Protecția solară. Este necesară familiarizarea copilului cu cremele cu protecție solară și utilizarea lor cât mai frecventă. Nu trebuie să uităm de pălărie și umbrelă de plajă, precum și de faptul că este necesar de alternat timpul petrecut la soare și umbră. Explicați copilului despre perioadele active ale soarelui (de la orele 10-00 pînă la 17-00), și că trebuie să meargă imediat la umbră, în cazul cînd apare senzația de arsură (usturime) a pielii.

  4. Scăldatul doar sub supravegherea unui adult. Chiar dacă copilul înoată bine sau poartă brasarde gonflabile, vestă și cerc de salvare, fiți atenți și nu-l pierdeți din vedere. Aveți grijă ca copilul să înoate într-un un loc special desemnat, nu adânc și fiți atenți la jocurile în apă, care pot fi potențial periculoase.

  5. Echipamentul de protecție. Achiziționarea bicicletei, skateboard-ului sau rolelor trebuie să se facă împreună cu echipament de protecție, cum este casca de protecție. Purtarea echipamentului de protecție trebuie să devină o regulă obligatorie, și nu contează, mergeți doar un minut sau mai mult.



  6. Siguranța locurilor de joacă. Înainte de a așeza copilul pe un leagăn, adultul trebuie să se asigure că atașamentul este sigur, iar scaunul este neted, fără neregularități și detalii proeminente. Parcurile de distracții trebuie să fie alese în conformitate cu normele de vârstă recomandate, atenționând copiii asupra centurii de siguranță și comportamentul adecvat în parcurile de distracție. În timpul săriturilor pe trambulină, copiii mici trebuie să fie supravegheați din apropiere de adulți, care nu trebuie să permită tumbe sau sărituri simultane a mai multor copii. De asemenea, trebuie să explicați copilului că structurile metalice se pot încălzi la soare și înainte de a aluneca pe tobogan, trebuie să se asigure că suprafața nu este fierbinte.

  7. Spălarea pe mâini înainte de masă. La fel legumele și fructele. Pentru a evita infecțiile și bolile ”mâinilor murdare", vara este necesar mai des de reamintit copiilor despre cele mai simple reguli de igienă - spălarea mâinilor. De asemenea, în timpul verii trebuie să fiți atenți la alimentele ușor alterabile, și să le păstrați la temperaturi corespunzătoare.

  8. Îmbrăcăminte corespunzătoare anotimpului și situației. Pentru perioada caldă a anului, trebuie să alegeți haine din țesături naturale – libere și care "respiră". Vorbiți-le copiilor de ce în pădure este mai bine să poarte haine cu mâneci lungi, pantaloni și pantofi închiși, și modul în care vă puteți proteja de mușcăturile de insecte. Fiți atenți cum sunt îmbrăcați copiii pe terenul de joacă: sunt considerate elemente periculoase dantelele tricourilor și rochiilor, mai ales șireturile filetate în jachetele cu glugă, deoarece acestea se pot prinde pe echipamentul de joacă.

  9. Adăpost sigur în caz de furtună. Chiar dacă copilul nu are frică de zgomote puternice, iar fulgerul îi pare feeric, trebui să îi explicați clar ce pericole prezintă fulgerele într-o zonă deschisă, și de ce este necesar adăpostul în spații închise, sigure, la distanță de geamuri și uși.

  10. Hidratare adecvată. Este bine ca copilul să aibă în geanta sa o sticlă de apă. În cazul jocurilor active, trebuie să consume apă la fiecare 15-20 de minute, iar într-o zi deosebit de caldă, se poate de răcorit, pulverizând corpul cu apă termală sau obișnuită. În cazul în care ieșiți din casă cu copiii, este de preferat să aveți la îndemână un set standard pentru vară: apă, cremă cu protecție solară, o mini-trusă de prim ajutor, o pălărie și gustări nealterabile. Astfel, având la îndemână toate elementele necesare, adulții și copiii se pot relaxa și bucura de soare, în cea mai însorită și activă perioadă a anului!

      

    Va dorim o vacanță minunată!

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI