icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

Comunicat de presă

 Acord de colaborare pentru asigurarea bunăstării fiecărui copil semnat de patru ministere

 Chișinău, 7 februarie 2017. Un acord de colaborare pentru asigurarea bunăstării fiecărui copil a fost semnat marți, 7 februarie curent, la Chișinău de ministerele Muncii, Protecției Sociale și Familiei /MMPSF/, Sănătății, Educației și Afacerilor Interne. Acordul pune bazele implementării şi integrării în politicile naţionale a unui Model Național de Practici /MNP/, care are ca scop unificarea eforturilor factorilor de decizie şi a profesioniştilor din sectoarele educaţie, sănătate, ordine publică şi asistenţă socială din ţară în prevenirea apariției riscurilor şi asigurarea bunăstării copilului.

 În discursul său, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a menționat că ”Pentru Republica Moldova, Modelul Național de Practici este o inovație necesară care vine să creeze un sistem bine pus la punct, bazat pe colaborare intersectorială. responsabil de copil şi familie. Experienţa internațională arată că acolo unde asigurarea bunăstării copiilor este stabilită ca o prioritate națională, iar cadrul de bunăstare a copilului este aplicat în cooperare de toate serviciile universale şi specializate, prestate atât de sectorul guvernamental, cât şi de societatea civilă, intervenția promptă a specialiștilor previne eficient apariția sau agravarea situațiilor de risc, veghind întru bunăstarea copiilor ţării”, a spus doamna ministru.

 La rândul său, Corina Fusu, ministrul Educației a subliniat că ”Grădinița, apoi școala, reprezintă primele medii care pun bazele dezvoltării copilului și este important să se intervină în etapele de dezvoltare timpurie, cu suportul necesar și adecvat. Educatorul sau profesorul, alături de familie, sunt cei care cunosc cel mai bine starea emoțională a copilului şi, respectiv, sunt cei mai potriviţi să intervină la momentul oportun. O resursă adițională în asigurarea bunăstării copiilor noştri nu poate fi niciodată în plus, şi consolidarea eforturilor noastre, cei care suntem responsabili de protecția copilului: şcoală, grădiniţă, asistenţă socială, ordine publică, constituie o prioritate care trebuie sa ne-o asumam”.

 Prezentă la eveniment, Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății a vorbit despre importanța prevenirii timpurii: ”Noi trebuie să reorientăm acțiunile noastre ce ţin de bunăstarea copilului şi familiei de la „tratare//recuperare/reabilitare” la „prevenire”, aplicând o abordare pro-activă şi responsabilă. Prevenirea, atunci când avem ca obiectiv comun asigurarea bunăstării copilului, se poate realiza, în special, prin colaborare intersectorială, prin utilizarea unui limbaj şi instrumente comune, partajarea informației relevante, prin valorificarea oricărei resurse disponibile la orice nivel”.

 În luarea sa de cuvânt, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a specificat că ”Acolo unde asigurarea condițiilor de bunăstare a copilului, este determinată ca prioritate națională, iar serviciile universale reprezentate de ministerele semnatare ale acordului conlucrează şi comunică între ele, intervenția promptă a specialiştilor este capabilă să prevină eficient apariţia sau agravarea situaţiilor de risc”.

 Karen R. Hilliard, Reprezentantul USAID în Moldova a apreciat înalt inițiativa autorităților de a implementa acestui model de practici în Republica Moldova. ”Acest model ajută la stabilirea conexiunii dintre cele patru sectoare și autoritățile locale pentru a asigura bunăstarea copilului și familiei, fiindcă noi n-o să ne oprim pînă ce nu vedem că fiecare copil are o familie”.

 Acordul semnat de cele 4 ministere prevede pilotarea „Instrucțiunii privind mecanismul de cooperare intersectorială pentru prevenire și intervenție primară în asigurarea bunăstării fiecărui copil”, care urmează să reglementeze aplicarea Modelului Naţional de Practici de către sectoarele semnatare. Pilotarea va avea loc în raioanele Călărași, Fălești, Ungheni, cu extinderea ulterioară a MNP la nivel național.

" target="_blank" rel="noopener">

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI