icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

Cărţile sunt ca oamenii, în sensul că se vor ivi în viaţa ta atunci                 

                                               când ai cea mai mare nevoie de ele. (Emma Thompson)

            Cu aceste cuvinte am început lecţia de limbă şi literatură română în clasa VII-a în Instituţia Publică Gimnaziul ,,Eugen Coşeriu” din satul Catranîc. Elevii au fost îndemnaţi să aprecieze care este rolul cărţilor în formarea tânărului de azi printr-un discurs oral cu argumente dezvoltate. Un alt moment al lecţiei a fost minidezbaterea ,,Cărțile tipărite sau  electronice?”. Elevii au identificat avantajele şi dezavantajele ambelor variante de cărţi. Dar au ajuns la concluzia că, în pofida progresului electronic, cărţile tipărite nu le poți șterge din greșeală, poţi relua lectura după o pauză şi poţi folosi un semn de carte.  Cartea nu are baterie care se descarcă, cartea tipărită o poți împrumuta oamenilor apropiați, de orice vârstă.

             Alt moment al lecţiei a fost prezentarea donaţiei de cărţi ,,Au înflorit cireşii” şi ,,Păuniţa”, autoarea cărora este Parascovia Chiriac, profesoară din satul Bocani, raionul Făleşti, scriitoarea de la poalele Movilei Măgura. Doamna Ciobanu Liliana, director adjunct pentru educaţie a vorbit  elevilor despre importanţa lecturii în formarea personalităţii adolescentului. Cărţile donate constituie un buchet de poezii, poveşti adaptate la contemporanietate, povestioare pentru copii. Subiectele creaţiei literare oglindesc evenimente şi fenomene prin care a trecut autoarea, membrii familiei, consătenii ei. Cărţile donate reprezintă şi mărturii oculare despre istoria locală, vegetaţia şi relieful de la poalele dealului Măgura. Elevii au fost dornici să citească în glas poeziile pătrunzătoare, pline de virtuţi  şi au format ,,un rând” pentru a ţine cartea în mână.

            Din numele tuturor profesorilor şi elevilor din raionul Făleşti,  beneficiari ai conţinutului valoros al donaţiei,  aducem nespusă mulţumire doamnei scriitoare Parascovia Chiriac pentru  această fărâmă de suflet care  ne lipseşte mai mult decât orice alt lucru.

Doamnă profesoară! Sunteţi promotorul  bunătăţii, demnităţii umane şi un bun prieten al elevilor.  Vă dorim  multă sănătate, ani lungi şi multă creativitate,  putere de a aşterne pe hârtie, în continuare, gânduri la fel de frumoase şi înţelepte! Galerie foto.

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI