icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

         ,,Să argumentezi (...) înseamnă să plasezi idei şi cunoştinte într-un raport de interacţiune logică şi de succesiune adecvată, astfel încît acestea să conducă la acceptarea sau la respingerea anumitor aserţiuni”.  Aceasta este una dintre cele mai complexe activităţi ale omului ca fiinţă vorbitoare, căci cu toţii dorim să fim în stare să dăm glas cu precizie gîndului şi emoţiilor noastre.

         În acest an școlar, profesorii  de limba și literatură română din raion au muncit în cadrul a mai multe seminare și ateliere de lucru la  elaborarea grilelor de evaluare a argumentărilor produse de elevi la orele de română și în afara lor, au aplicat la clasă diverse metode și tehnici, cu scopul de a le dezvolta discipolilor  competența de argumentare, iar în cadrul seminarulului organizat la 15 aprilie 2016,  în incinta LT ,, V. Alecsandri”, Scumpia, au asistat la orele prezentate de profesoarele de limba și literatură română Fusa Liliana, Friptuleac Mariana și Popovici Adela  care au demonstrat colegilor  cum evaluează în cadrul lecțiilor competența elevilor de a argumenta răspunsul scris și oral. E de remarcat faptul că profesorii singuri evaluează această competență prin diferite grile, tehnici, metode, dar și mai îmbucurător e  că i-au învățat pe elevi ca să-și aprecieze răspunsurile proprii, precum și să-i evalueze, foarte obiectiv,  pe colegi.

       Copiii au menționat că argumentarea este importantă atît în discursul oral, cît şi în cel scris, iar în viaţa cotidiană, argumentarea este la fel de utilă, ajutîndu-le să se descurce în viață.

         În argumentările produse elevii şi-au asumat rolul de a descrie, explica, demonstra, convinge şi influenţa opinii şi acţiuni. De exemplu, ei au putut argumenta de ce acţiunile personajelor au fost adecvate unei anumite situaţii, de ce fiecare trebuie să meargă într-un anume loc sau să vadă un anumit spectacol, de ce a luat o notă mai puţin bună, de ce îi trebuie un anumit produs, de ce e necesar să citească o anumită publicaţie etc.

       În așa mod, în urma lecțiilor asistate și evaluărilor efectuate, s-a constatat că obiectivul de bază în activitatea catedrei raionale în studierea și implementarea temei de cercetare la disciplina limba și literatura română a fost atins.

     Nu ne rămîne decît să ne dorim succes în aplicarea cunoștințelor și abilităților obținute în cadrul seminarelor raionale la orele de zi cu zi!  

mapa                                                                                         

                                                                                         A.Saviuc , șef DMCFPC

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI