icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

La 10 martie 2016 , în incinta Liceul Teoretic ”M.Eminescu” s-a organizat:

1. seminarul instructiv cu tema „Respectarea regulilor tehnici securității și securitatea vieții copiilor”, cu managerii instituțiilor de învățămînt secundar-general , responsabili de tehnica securității.

  Participanții fiind instruiți conform unor acte normative din domeniul de specialiștii Inspectorului Energetic Teritorial Bălți dl Mihail Frecăuțanu și dl Sergiu Pleșca, Grigore Huzun, inspector principal la Inspectoratul Principal de Stat de Supraveghere Tehnică a Obiectelor industrial - periculoase, dna Lilia Antoci, șef Serviciu Protecția Civilă și dl Valentin Moșac, șef Serviciu Apărare Împotriva Incendiilor, secția Situații Excepționale Fălești.

  Au primit răspunsuri referitor la responsabilitățile prevăzute de legislație, starea obiectelor industriale periculoase cu exemple practice, informații despre măsurile de protecție în diverse situații și despre acordarea primului ajutor medical.Galerie Foto

2. seminarul practic cu tinerii specialiști cu tema  ”Promovarea și apărarea intereselor tinerilor specialiști”.

Cunoașterea drepturilor și a garanțiilor sociale ale tinerilor specialiști le asigură tinerilor pedagogi stabilitate și încredere la locul de muncă

Tinerii pedagogi a trei raioane din nordul Republicii Moldova (raioanele Fălești, Glodeni și Râșcani) au fost informați și dotați cu material informațional în ceea ce privesc drepturile și garanțiile sociale la încadrarea lor în câmpul muncii, de asemenea, fiind abordate și problemele întâmpinate de ei în sistemul educațional. Acestea au fost discutate în cadrul Seminarului zonal cu cadre didactice tinere organizat de către Consiliul General al Federației Sindicale a Educației și Științei (CG FSEȘ) pe teritoriul LT „M. Eminescu” din or. Fălești în data de 10 martie a anului curent.

Tinerele cadre didactice au fost întâlnite într-o atmosferă caldă și liberă pentru discuții, favorizând participarea activă a tinerilor pedagogi întru elucidarea problemelor cu care se confruntă atât la angajarea în câmpul muncii cât și în timpul desfășurării activității profesionale. Președintele CR Fălești al FSEȘ, Silvia Voloșciuc, a moderat seminarul dat cu dibăcie, îndemnând la cooperarea eficientă dintre tinerii padagogi prin adresarea de întrebări și invitații specialiști din sectorul FSEȘ cu venirea de soluții conform actelor normative în vigoare.

Mai întâi au fost aduse la cunoștință FSEȘ-ul în promovarea și apărarea intereselor tinerelor cadre didactice, membri de sindicat de către domnul Ion Bulat, prim-vicepreședinte CG al FSEȘ. Dumnealui a menționat despre importanța promovării și apărării intereselor tinerilor cadre didactice încă din primii ani de studenție, despre punerea problemei politicii tinerilor pedagogi și deprinderea lor de a obține abilități pentru soluționarea problemelor ce vizează angajarea și desfășurarea ulterioară de pedagog, urmând pașii necesari la timp. Or, nu de puține ori au fost cazurile când timpul a jucat un rol decisiv pentru apărarea drepturilor, obținerea de anumite avantaje etc.

Doamnele Ana Arnaut și Serafima Țurcanu, ambele șef sector în cadrul Consiliului General al FSEȘ, au venit cu teme de o importanță majoră, necesare clarificării situațiilor întâmpinate de tinerii specialiști, și anume: Statutul tânărului specialist și raporturile de muncă, precum și Drepturile și garanțiile de activitate a tinerelor cadre didactice.

La întrunire s-a mai vorbit despre activitatea organului local de specialitate privind încadrarea tinerilor pedagogi în sistem și menținerea lor.

O discuție aprinsă și destul de actuală pentru Republica Moldova, s-a ivit în jurul problemei tinerilor absolvenți, doritori să se angajeze în câmpul muncii, însă, deseori, din motive de lipsă a locurilor de muncă vacante sunt nevoiți să rămână șomeri, ori să apuce drumul străinătății, în pofida faptului că au primit o diplomă, sacrificând timp și surse financiare. Aici a fost invocată și menținerea pensionarilor la locurile de muncă, ca motiv ce duce la împiedicarea dezvoltării generației tinere de pedagogi, lipsindu-i sau demotivându-i de dorința de a mai căuta un loc de muncă în sistemul educațional. Întrebarea polemizată sună astfel: întinerim instituțiile educaționale prin concedierea tuturor pensionarilor, în pofida anilor grei de experiență în domeniu sau sunt și alte soluții pentru susținerea tinerilor pedagogi, fără a leza latura emoțională generației trecute în etate? Pe marginea acestui subiect, doamna Silvia Mătasî, șef OLSDÎ, și-a expus părerea printr-o soluție eficientă și benefică instituțiilor școlare, sporind calitatea educațională, indiferent de e vorba de un pedagog pensionar sau un tânăr specialist. Astfel prin testarea calității pedagogului, dacă se constată faptul că salariatul nu corespunde funcției deținute sau muncii prestate ca urmare a calificării insuficiente,confirmate prin hotărâre a comisiei de atestare, conform art.86, al.(1), lit.e) Codul Muncii al RM – are loc concediere. Totodată, doamna Silvia Matasî ne-a atras atenția că această testare poartă cu sine o tentă mult prea subiectivă, ceea ce ar împiedica o evaluare echitabilă a performanțelor în domeniu.

Tinerii specialiști au avut posibilitatea să adreseze întrebările care îi vizează și la care au primit răspunsuri adecvate, încât vor ști cum să ia atitudine, care vor fi pașii consecutivi pentru soluționarea situațiilor diverse și unde pot să se adreseze în caz când vor avea nevoie de o consiliere pe plan profesional. Cele mai frecvente întrebări s-au referit la importanța ajutorului inițial la angajarea în câmpul muncii, completarea documentelor, achitarea indemnizațiilor cât și a facilităților sociale. La finele seminarului, fiecare pedagog a primit Ghidul tânărului specialist, care conține informații privind angajarea, concedierea, drepturile și obligațiile pedagogilor.

Seminarul a avut loc în cadrul Proiectului „Cadre didactice tinere – oportunități, drepturi și obligații”, care se desfășoară în perioada anilor 2016-2017. Drept declarați ani ai tinerilor specialiști de către Ion Bulat, prim-vicepreședintele CG al FSEȘ..Galerie Foto.

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI