icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

«La langue française est une femme. Et cette femme est si belle, si fière si modeste, si hardie, touchante, voluptueuse, chaste, noble, familière, folle, sage, qu’on l’aime de toute son âme, et qu’on n’est jamais tenté de lui être infidèle. » (Anatole France)

Sub acest generic s-a desfășurat în perioada 12-16 martie Săptămâna Limbii Franceze în Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din oraș. Pe parcursul celor 5 zile, au fost invitați la diversele activități dedicate promovării studierii acestei limbi străine elevi, profesori, părinți.

Debutând cu tradiționala deja pentru instituție întâmpinare a profesorilor și elevilor cu salutări în limba franceză, însoțită de înmânarea de broșe în formă de floricele, comportând nuanțele declarate oficiale ale Organizației Mondiale a Francofoniei, săptămâna a continuat cu realizarea în practică a unor obiective educaționale majore.

Or, a fost oformat holul instituției cu gazete de perete elaborate de copii pe tematici legate de realități franceze. Un perete aparte a fost împânzit de postere originale pe care elevii (clasa VI D și clasa VIII B) le-au dedicat temelor „Un peu de France administrative” și „Fêtes et Traditions Françaises”.

De asemenea, pe parcursul pauzelor, au fost propuse spre audiție melodii franceze din toate epocile.

Tema muzicii a continuat cu o lecție demonstrativă în clasa XI D „La musique est le plus cher de tous les bruits.  Concursul de inteligență Qui veut gagner des connaissances? a atras și el mulți participanți (clasele IV) și spectatori.

Interdisciplinaritatea și parteneriatele sunt promovate prin diverse metode în cadrul orelor de limbă franceză. De această dată, temele La ville. La rue. Les règles de circulation au fost predate în clasa IV B și VI D cu participarea specialistului pentru sistematizarea circulației rutiere, angajat al Inspectoratului raional de Poliție, Gurduza Andrian prin explicație, traducere simultană și joc didactic.

O activitate de amploare, cu implicarea unui număr impunător de copii s- a desfășurat ulterior, debordând de scenete atractive și pronunțare corectă în limba franceză- Heure de contes: Le monde merveilleux des contes”.

Concursul de fotografie Et en plus, je parle français a fost, indiscutabil, pe placul claselor gimnaziale, la fel ca și recreația veselă organizată (cu participarea claselor V-IX).

Un loc aparte se acordă în cadrul instituției și, în particular, în cadrul catedrei, lecturii, chiar dacă e deja în franceză- practică demult abordată cu succes de clasele liceale, cu precădere în cadrul orelor opționale de Cultură și Civilizație Franceză. Așa, Marathon de lecture” ( Clasa X-XI) a demonstrat plăcerea tinerilor de a lectura în franceză în mod analitic, confirmată și la discuția de carte: Le Petit Prince: „On ne voit pas qu’avec le coeur.  L’essentiel est invisible pour les yeux.”

Le français en vers, en prose et en chanson este titlul activității finale, care a adus în scenă elevi din toate ciclurile, recitând, cântând, înscenând, discutând în franceză și dansând pe fundalul unor melodii franceze consacrate sau mai noi.

Săptămâna s-a încheiat, dar nu și plăcerea de a preda și a studia această limbă străină, deosebit de atractivă și bogată... Galerie foto.

AGENDA DE ACTIVITATE PENTRU SĂPTĂMÂNA LIMBII FRANCEZE

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI