icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

    IMG 20180104 134225  La data de 04.01.2018 elevi și porfesori din IP Gimnaziul ,, S.Moraru,, Obreja Veche au participat la Festivalul tradițiilor și obiceiurilor de iarnă „După datina străbună”, din satul Catranîc, raionul Fălești, care s-a desfășurat în incinta Casei de cultură din sat.   Festivalul a fost de talie internațională deoarece au fost prezenți și oaspeți din România.

       Sărbătoarea a fost deschisă cu o paradă  ce a parcurs traseul de la poarta gimnaziului „Eugeniu Coșeriu” și până la Casa de Cultură din localitate. În fruntea coloanei a mers conducerea raionului. 

Moderatorii evenimentului, Maria Șoronga – directorul gimnaziului și Inga Bînzari – profesoară, specialist principal, DGE Fălești, au condus spectatorii în magia sărbătorilor de iarnă. Sărbătoarea a început cu o surpriză pentru primarul comunei, Mihail Popovici, pe care i-au organizat-o urătorii și colindărorii din satul de baștină   a primarului - Sărătenii Vechi, rn.Telenești, surpriză care l-a emoționat adânc pe Domnul primar.

   În scena Casei de cultură , rând pe rând, au evoluat toate colectivele prezente, a colindat de Crăciun și Doamna Eugenia Cimborovici-Teodoreanu – președintele Fundației „Gheorghe Asachi”, Herța , Ukraina.

 

       Colectivul de elevi din comuna Durnești, județul Botoșani, de la Ciuciulea, raionul Glodeni, colectivul de dansuri „Speranța” din s. Glingeni   au impresionat publicul prin obiceiurile „Căluții”, „Capra”, „Steaua” . De o frumusețe rară   s-au dovedit a fi  și „Căluții” și „Capra” de la gimnaziul Catranîc, au fermecat ascultătorii   colindele de la Bocani și de la gimnaziul „Sergiu Moraru”, Obreja Veche. Fiecare colectiv a primit câte un colac ca urare de bogăție și un mic prezent.

      Festivalul s-a desfășurat din inițiativa directorului Maria Șoronga și grație  colectivului de profesori, copii, părinți, în colaborare strânsă cu APL, deoarece anume școala este acel punct de cultură care promovează valorile general-umane.

      În cuvântul de felicitare adresat publicului, primarul, Domnul Mihail Popovici, a îndemnat toată comunitatea să se implice în lucruri și fapte bune, să semene în fiecare suflet bunătate, cea de care sunt lipsiți unii, și a menționat că totdeauna oricine este   așteptat la Catranîc: fie la cântat, la sport ori la horă.

      Cu un program de urături și colinde au evoluat la festival și colectivul de profesori din gimnaziu în frunte cu Doamna Maria Șoronga – directorul gimnaziului și lucrătorii APL, ghidați de primarul comunei Mihail Popovici.

Au încheiat festivalul oaspeții cu mesaje de mulțumire   și primarul acordând diplome organizatorilor și participanților.

     Colectivul de participanți din Gimnaziul ,., S. Moraru,, Obreja Veche vine în adresa organizatorilor cu mulțumiri pentru ospitalitatea de care au dat dovadă gazdele , menționează că au învățat multe lucruri, au înțeles că veșnicia s-a născut la sat și că va dăinui atâta timp cât vom transmite generației tinere tot ce e bun și frumos. Galerie foto.

    ,, La Mulți Ani! vă dorește colectiul de elevi, ansamblul „Picături muzicale” conducător artistic , Rucșeneanu Ala.,,

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI