icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

   În condițiile educației contemporane , când profesorul încetează să mai fie un transmiţător de cunoştinţe, devenind un facilitator, un sfătuitor (consilier) al învăţării, când cadrul didactic are rolul să provoace, să organizeze şi să stimuleze situaţiile de învăţare, elevii fiind conduşi către autoînvăţare şi motivaţi să planifice independent şi colectiv, să implementeze şi să evalueze procesul de învăţare, necesitatea de formare continuă a pedagogilor este un fapt cert.

   Pornind de la această idee, la 01.12.2017 , în incinta LT,, A.Pușkin,, or.Fălești, s-a organizat și desfășurat seminarul cu profesorii de limbă și literatură română din școlile raionului cu subiectul :   ,, Formarea culturii comunicării  prin dezvoltarea și asigurarea caracterului funcțional al competențelor transdisciplinare ale elevului la limba și literatura română.”.

     Noțiunile –cheie asupra cărora s-a lucrat au fost : competență, competențe-cheie, transdisciplinaritate, cultura vorbirii , calitățile vorbirii elevate, persoanele ce activează în sfera de responsabilitate verbală majoră, ( îndeosebi profesorii), așteptările societății de la acest contingent, precum și concluzii și perspective de activitate la acest aspect.

   Mai apoi s-a studiat în parte proiectul ca strategie de formare-dezvoltare-evaluare a competențelor transdisciplinare ale elevilor, obținute în baza competențelor dezvoltate în cadrul orelor de limbă și literatură română.

   Exemple concrete de lucru cu metoda proiectului s-au propus și analizat în ateliere, iar profesoara Negoițî Liliana, LT ,,M.Eminescu,, Fălești, a venit în fața colegilor cu exemple concrete de proiecte realizate de și împreună cu discipolii Dumneaei, proiecte foarte interesante și creative.

   Acest exemplu de responsabilitate profesională a Doamnei Negoițî sperăm să fie unul contagios și pentru ceilalți colegi de breaslă, or , prin materialele realizate și prezentate profesoara, de fapt a demonstrat și realizarea calitativă a temei de casă dată profesorilor de română din raion , în baza seminarelor desfășurate   de DGE în anul precedent de studii.

   Sper că cele învățate/ aprofundate la seminarul vizat să fie implementate în activitatea de zi cu zi  a profesorilor de limbă și literatură română, să fie diseminate colegilor de alte discipline din instituțiile raionului, iar exemplele de bune practici să se înmulțească.

                                                                  Aliona Saviuc, șef DMCFPC

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI